Weten & Tech

‘Facebook maakt weerstand steeds kleiner’

05-12-2014 16:22

AMSTERDAM – De grote vraag is niet wat Facebook verandert met zijn nieuwe gebruikersvoorwaarden, die op 1 januari ingaan, de vraag is waar het eindigt. Want dat Facebook een plan heeft en daar nog lang niet klaar mee is, daar twijfelt internetdeskundige Danny Mekic geen seconde aan.

Facebook presenteerde onlangs zijn nieuwe voorwaarden. De site mag straks bijvoorbeeld het internetgedrag van zijn gebruikers volgen, ook op andere sites. “Iedere keer als Facebook met een grote wijziging komt, brengen ze een positieve boodschap en doen ze in werkelijkheid iets negatiefs”, zegt Mekic. “Nu is de boodschap dat je erop vooruitgaat en dat je meer controle krijgt over wat je deelt met je vrienden. Maar wat je met Facebook deelt, daar heb je geen controle over.”

Eerder dit jaar betaalde Facebook bijna 12 miljard euro voor de berichtendienst WhatsApp. Tegen die overname kwam veel verzet, omdat mensen bang waren dat Facebook goud geld zou verdienen aan hun privégesprekken. Mark Zuckerberg, de grote man achter het netwerk, beloofde dat de WhatsApp-chats niet bij Facebook terecht zouden komen. “Dat gebeurt ook niet met de nieuwe voorwaarden”, zegt Mekic, “maar gegevens van Facebook gaan straks wel naar WhatsApp. Over een jaar of twee zijn we daaraan gewend. Misschien zet Facebook dan in de voorwaarden dat de gegevens ook de andere kant op kunnen gaan. We zijn nu een hele grote stap verder.”

Patroon

Dat patroon ziet Mekic vaker. “Facebook introduceert een functie, er komt ophef, ze nemen het terug en een paar maanden later komt het er alsnog, want dan ben je gewend. Ze zijn bezig met het verkleinen van onze weerstand, door kleine stapjes rekken ze onze grens op. Facebook zit veilig zolang ze niet te grote stappen maken.”

Overstappen is geen optie, want Facebook heeft geen echte concurrenten. “Facebook heeft betekenis gekregen in ons leven. We chatten, delen foto’s, lezen artikelen, vervullen onze behoeften. Facebook zal ons niet aanleren minder te chatten of te liken. We zijn dieren, er is ons een bepaald gedrag aangeleerd en dat zullen we voorlopig blijven doen.”

Imperium

Mekic denkt dat Facebook een groot imperium wil opbouwen. Het bedrijf werkt aan het aanbieden van internet. Het kan dan bijhouden waar mensen naar zoeken en misschien ook bepalen wat ze te zien krijgen. Ook kunnen mensen straks misschien spullen kopen en geld overmaken via Facebook. “Als Facebook weet wie je bent, waar je bent, wat je opleiding en je baan is en wat je graag kookt, dan kunnen ze inschatten wat voor inkomen daar bij hoort. Als ze zien dat je het ene weekend in Parijs bent en het weekend erna in Londen, ben je geen arme stakker. Dan kunnen ze dure producten aanprijzen. En anders tonen ze misschien advertenties voor leningen.”

Toch is er voor Facebook één groot gevaar: cybercrime. Als hackers er ooit in slagen om de gevoelige gegevens van miljarden gebruikers te stelen, zien mensen wat Facebook allemaal over ze te weten is gekomen. “Wat zou jij vinden als al je privégesprekken op straat komen te liggen? Weet jij nog waar je in 2007 over sprak, en met wie? We hebben steeds meer accounts en steeds meer apps, we bezoeken steeds meer sites en geven steeds meer informatie, die steeds vaker aan elkaar wordt gekoppeld.”