Nieuws

Beurzen richten blik op economie

07-12-2014 17:03

AMSTERDAM (ANP) – Het beeld op de aandelenbeurzen lijkt deze week vooral te worden bepaald door cijfers over ‘s werelds belangrijkste economieën. Gunstige berichten geven mogelijk een extra impuls aan de AEX, nadat de hoofdgraadmeter van het Damrak vorige week na enkele plussen en minnen opnieuw het hoogste punt van dit jaar wist te bereiken.

De cijfers geven in ieder geval een scherper beeld van de ontwikkelingen in de vier grootste economieën te wereld. In de VS staan daarbij donderdag de winkelverkopen van november centraal. In Duitsland wordt maandag de industriële productie van oktober gemeld, nadat vrijdag al bleek dat de orders voor fabrieken die maand onverwacht sterk stegen. Dinsdag volgen cijfers over de export van Europa’s grootste economie.

De Chinese overheid brengt deze week een hele reeks cijfers over november naar buiten, waaronder de ontwikkeling van de export, de industriële productie, winkelverkopen en de inflatie. Economen verwachten in doorsnee dat de groei van de export verder is afgekoeld, terwijl die van de productie op peil bleef.

DNB

Uit een nieuwe raming moet verder blijken of de economie van Japan vorig kwartaal inderdaad in een recessie is beland. Een eerste schatting wees vorige maand op een krimp van 0,4 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Economen voorzien nu een bijstelling tot een minnetje van 0,1 procent. Een nog iets positievere opwaardering zou de nieuwe recessie weer uit de boeken kunnen laten verdwijnen.

Maandag presenteert De Nederlandsche Bank zijn nieuwe ramingen voor de Nederlandse economie in 2015 en 2016. Het CBS komt met cijfers over de industriële productie (woensdag) en de export (vrijdag).

Olieprijs

Op de agenda met bedrijfscijfers vallen alleen de kwartaalcijfers van het Spaanse kledingwinkelbedrijf Inditex op. Het moederbedrijf van Zara wist de omzet in de eerste helft van het jaar verder op te voeren, terwijl de winst licht daalde. Donderdag worden de resultaten van het derde kwartaal gepubliceerd.

Ook de olieprijs en de euro kunnen weer de nodige aandacht eisen. De prijs van Brentolie veranderde vorige week per saldo nauwelijks en staat daardoor nog altijd op het laagste punt van de afgelopen jaren. De euro zakte aan het einde van de week voor het eerst sinds ruim twee jaar onder de grens van 1,23 dollar.