“Er is een verschil in gemiddelde uitstoot gemeten tussen verschillende merken auto’s”
“Hoe kom je daar nou bij, dat kan echt niet hoor.”
“Nou het is gewoon een feit, ik zou er verder niets aan willen verbinden dat daardoor de ene auto beter is dan de ander of zo.”
“Is dat bewezen?”
“Eh, ja, bij verschillende onderzoeken is dat eruit gekomen. Het is ook niet zo erg, het lijkt me normaal, tenslotte zijn de fabrieken waar de auto’s gemaakt worden ook niet identiek hetzelfde.”
“Volgens mij klopt de meting niet.”
“Hoezo?”
“In het verleden zijn er metingen geweest die auto’s uit bepaalde landen voorgetrokken hebben.”
“Eh, ja, dat klopt, maar deze metingen zijn van veel later, en komen uit een groot onderzoek waarbij verschillende datasets gecombineerd zijn.”
“Maar het zijn nog steeds dezelfde merken die een hogere gemiddelde uitstoot hebben.”
“Ja.”
“Ik vind dat het onderzoek niet kan kloppen want het kan zo uitgelegd worden dat het ene automerk slechter is dan de andere.”
“Ja dat kan, maar dat is niet wat ik zeg, ik zeg alleen maar dat er een verschil is.”
“Je mag dat niet zo zeggen, want daarmee kan je de auto’s van die merken benadelen die hier nu al rondrijden.”
“Tsja dat boeit me niet zo. Het zijn gemiddelden.”
“Het is belangrijker de overeenkomsten te benadrukken dan de verschillen, het zijn allemaal auto’s.”
“Eh, ja dat klopt, maar dit is gewoon een feitje, niks meer niks minder. Ik zou er niet zoveel aan verbinden. Het is de gemiddelde uitstoot, dus dat betekent ook dat er best wel auto’s tussen kunnen zitten die meer of minder uitstoot hebben. Afgezien daarvan is het een statistiek. Maar desalniettemin een feit. Het verandert ook niets aan de verkeersregels. ”
“Mijn krant heeft een filmpje gemaakt waarin duidelijk wordt aangetoond dat het hele idee van uitstoot onzin is en daarom klopt het allemaal niet.”
“Ja. Bedankt voor het verspillen van drie minuten van mijn leven. In dat filmpje gaan ze uit van metingen uit de jaren vijftig die behoorlijk vooringenomen waren. Ze negeren elk ander onderzoek. Het filmpje klopt niet, helaas. Waarom maak je hier zo’n punt van?”
“Vind jij de ene auto beter dan de ander?”
“De ene auto is beter dan de ander, maar dat doet hier niet ter zake, dat is een kwestie van smaak en voorkeur die niet alleen met uitstoot te maken heeft.”
“Dus jij hebt een voorkeur voor een merk?”
“Nou eigenlijk niet maar ik weet wel dat bepaalde merken een bepaalde reputatie hebben, maar dat hangt vaak minder samen met uitstoot en meer met betrouwbaarheid. Uitstoot kan me eigenlijk gestolen worden, zeker als we het over gemiddelden hebben.”
“Waarom begin je er dan over?”
“Het is een feitje. Ik hou van feitjes.”
“Als jij dat vindt ben je er hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor als er straks miljoenen auto’s op de sloop belanden, wil je dat op je geweten hebben?”
“Wat een onzin, het is een wetenschappelijk onderzoek, het zijn cijfers en feitjes. Cijfers zorgen er niet voor dat auto’s naar de sloop gaan, dat doet beleid.”
“Dit is kwalijke wetenschap die dat beleid kan voeden. Straks gaan we weer terug naar de tijd voor de airbag.”
“Ik zie niet hoe dat..”
“Er bestaat geen verschil in gemiddelde uitstoot tussen verschillende merken auto’s”.
“Eeh. Jawel.”
“Ik vind dat we het niet meer over uitstoot moeten hebben.”
“Ok, mij best, het begon me toch al de keel uit te hangen.”
“Er zijn geen verschillende merken auto’s.”
“Ok, wat jij wil. Het is jouw waanbeeld.”