Vandaag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat het geen strafzaak begint tegen de tabaksindustrie. Volgens advocate Bénédicte Ficq is het de schuld van de tabaksindustrie is als iemand ziek wordt en vroegtijdig overlijdt door roken. Daarom deed ze in 2016 aangifte tegen vier tabaksfabrikanten.
Voor de stelling van Ficq is weinig draagvlak: tweederde (68%) vindt vooral de roker zelf schuldig. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 30.000 leden van het Opiniepanel. Een op de vijf (20%) deelnemers vindt de tabaksindustrie hoofdverantwoordelijk.
Ook een meerderheid (56%) van de mensen die zelf roken, vindt het vooral hun eigen verantwoordelijkheid, en niet die van de tabaksindustrie. Veel mensen wijzen erop dat het al jarenlang bekend is dat roken verslavend en ongezond is. “Natuurlijk willen mensen niet verslaafd raken maar ze weten heel goed dat dat kan gebeuren. Desondanks beginnen mensen vrijwillig met roken, dat is dus eigen verantwoordelijkheid”, aldus een panellid. Ook maken veel mensen een vergelijking met alcohol, ongezond voedsel en uitlaatgassen: “Andere industrieën klagen we ook niet aan, beetje hypocriet om dat alleen bij de tabaksfabrikanten te doen. Kunnen we alles wel verbieden”.
Volgens advocate Ficq kunnen jongeren die beginnen met roken de gevolgen van hun handelen nog onvoldoende overzien, en heeft de tabaksindustrie verantwoordelijkheid omdat het die jongeren verslaafd maakt aan roken. Maar ook als het gaat om kinderen jonger dan 18 jaar die beginnen met roken, vinden vier op de tien (41%) de roker vooral zelf verantwoordelijk voor hun verslaving. Een kwart (26%) vindt dat vooral de ouders verantwoordelijk zijn, een kwart (23%) vindt dat de tabaksindustrie schuld heeft.
De indieners van de aangifte willen dat er in Nederland een totaalverbod op roken komt. De grootste groep (51%) ziet dat niet zitten. Zij vinden het vooral betutteling, en vinden het niet de taak van de overheid om roken te verbieden. Vier op de tien (41%) deelnemers vinden dat roken helemaal moet worden verboden.