De provincie Flevoland laat de zogeheten grote grazers in de Oostvaardersplassen tijdelijk bijvoeren om ze door de extreem koude periode heen te helpen. Daarmee laat de provincie de ‘maatschappelijke bezorgdheid’ over het dierenwelzijn in het natuurgebied tijdelijk zwaarder wegen dan het advies van de eigen deskundigen. In het gebied leven herten, konikpaarden en Heckrunderen.
“De maatschappelijke onrust leidt ertoe dat veel mensen het recht in eigen hand nemen door bij te gaan voeren. En er worden veelvuldig bedreigingen geuit aan de uitvoerende boswachters. Door het nu tijdelijk overgaan tot bijvoeren wil de provincie de maatschappelijke onrust beperken”, motiveert Flevoland het besluit.
Staatsbosbeheer is niet blij met het besluit ‘maar voldoet als uitvoerende organisatie aan het verzoek van de provincie’. Op zeven plaatsen in het gebied hebben medewerkers al balen hooi neergelegd. “Voor alle anderen blijft bijvoeren verboden”, benadrukt de provincie.
Een voor zondag geplande demonstratie bij het bezoekerscentrum gaat vooralsnog gewoon door. “Voorlopig blazen we de actie niet af. Want we willen sowieso nog laten horen dat het beleid ons niet aanstaat. Dat verandert niet door even snel wat hooi neer te gooien”, zegt Bart Lubbers, een van de initiatiefnemers van het protest. Het plan om hooi mee te nemen wordt wellicht aangepast.”Er moet sowieso wat symbolisch hooi mee.”
Volgens Staatsbosbeheer is het belangrijk dat niet het verkeerde hooi wordt neergelegd. “De magen van de grote grazers kunnen alleen schraal hooi aan.” Enkele dagen geleden noemde Staatsbosbeheer het nog ‘een misvatting om te denken dat bijvoeren een oplossing is voor het welzijn van de dieren’. De sterkste dieren kapen het voedsel weg, waardoor de zwakkere nog steeds met een lege maag zitten.
In de winter gaan in het gebied veel dieren dood. De discussie over bijvoeren laaide de afgelopen jaren herhaaldelijk op. Critici wijzen er onder meer op dat de dieren niet naar elders kunnen trekken om voedsel te zoeken, aangezien er hekken om het gebied heen staan.
Bijvoeren gebeurde al eerder. In 2010 besloot de Tweede Kamer dat de herten, paarden en runderen in de Oostvaardersplassen extra voer moesten krijgen.
ANP