Politicus van het jaar wordt de ‘grootste aardappel’ in de media

09-12-2014 12:39

De ‘komkommertijd’ komt er aan, een journalistieke term voor een nieuwsarme periode nu bijvoorbeeld de donkere dagen in december er aan komen. Feestdagen en vakantietijd. Voor media lastig, want er is weinig tot geen nieuws. De Tweede Kamer gaat op reces van 17 december tot en met 12 januari 2015, dus politiek Den Haag ligt op zijn gat. Weinig nieuws betekent dat de grootste ‘aardappel’ op de voorpagina van kranten kan komen te staan. Oud nieuws wordt soms opgeklopt, in een nieuw jasje gestoken of er worden verkiezingen gehouden. Wie wordt tot de beste of slechtste politicus van het jaar uitgeroepen? In 1973 voor het eerst georganiseerd door het niet meer bestaande dagblad De Tijd. Het groeit later uit tot een ware klopjacht van media om het te organiseren.

De parlementaire pers, het Radio 1 journaal, de actualiteitenrubriek EenVandaag en opiniepeiler Maurice de Hond. Misschien zijn er nog veel meer instanties die iets dergelijks organiseren. Kamerleden keurden een tijdje ook zelf hun eigen vlees om de beste en de slechtste volksvertegenwoordiger te kiezen. Nog heel even dan wordt er door de dames en heren politici teruggekeken op het politieke jaar en wordt er wel of niet op hun borst(en) geklopt welke positie ze in de ranking hebben gekregen. Of sterker nog: worden tranen met tuiten gehuild over hoe slecht ze het hebben gedaan. De media spelen daar de hoofdrol in. Zij zijn het immers die deze onzinnige folklore nog steeds in stand houden.

Politieke gebeurtenissen spelen een rol

Zo houdt EenVandaag  een jaarlijkse peiling onder een groep van ruim 35.000 respondenten. Vraagstelling: wie vindt u, ongeacht uw politieke voorkeur of stemgedrag, de beste politicus van het jaar 2014? En welke politieke gebeurtenis bleef u dit jaar het meeste bij? Ga er maar aan staan. Er is nogal wat gebeurd dit jaar. Een kleine greep: het opstappen van VVD-staatssecretaris Weekers, PvdA-minister Plasterk die maar net het afluisterschandaal van de AVID overleeft, de –minder-minder- uitspraak van PVV-leider Wilders, premier Rutte die de onderste steen nog steeds niet boven tafel heeft gekregen over de MH17, voormalig PvdA-minister Timmermans die een uitglijder maakt over een mondkapje gevonden bij een slachtoffer van de MH17, PvdA-staatssecretaris Van Rijn die door zijn vader over de zorg fors wordt bekritiseerd en zijn VVD-collega Wiebes die een greep doet in ons vakantiegeld.

Verkiezingen afschaffen

De mensen in het land kiezen, politici zelf kiezen en parlementair journalisten kiezen. Is dat niet een lachwekkend ‘circus’ aan het worden? Brood en spelen voor het volk. Gewoon afschaffen die onzin. Zo blij zijn we niet met onze plucheklevers als je alle dagelijkse kritiek van nieuwsconsumenten voor waar moet aannemen. Wat zijn nu de criteria om politicus van het jaar te worden? Moet hij of zij succesvol zijn? Veel in het nieuws komen omdat hij of zij goed is? Waarin moeten politici goed zijn. En kunnen Kamerleden zelf, hun kiezers en ook journalisten dit neutraal beoordelen? Kijk naar bijvoorbeeld de enorme aanvaring die twee Telegraaf-journalisten onlangs hadden met PvdA-leider Samsom over een zogenaamd ‘off the record’ interview. Een gesprek waarover niets naar buiten zou mogen komen. Hoe eerlijk en betrouwbaar zijn bewindslieden en Kamerleden? Hebben we niet de volksvertegenwoordigers die we verdienen? Laten ze hun werk doen en goed hopelijk. Ze zijn tenslotte al beloond met ons mandaat.

And the winner is?

Politiek Den Haag houdt intussen de adem in: ‘Wie wordt de politicus van 2014?’. De beste wordt gekozen, maar ook de slechtste. Straks zullen we het weten wie de winnaars en de verliezers zijn en waarom. Maar wat moeten we er mee? Komen we uit de crisis, krijgen we een betere zorg en meer pensioen of gaan we minder belasting betalen? Komen er meer banen en minder werkloosheid? Maar hoe dan ook, media zullen straks weer groots uitpakken met de uitkomsten van de verkiezing van politicus van het jaar. In 2013 waren dat respectievelijk bij het Radio 1 Journaal PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem, bij EenVandaag PVV-leider Geert Wilders en Tweede Kamerfractieleider Bram van Ojik het politieke talent van 2013. Wordt kiezen moeilijk? Gewoon afschaffen, het is weinig zinvol. Straks moeten we kiezen voor Provinciale Staten volgend jaar maart. En kiezers hebben nog tijd genoeg mag ik hopen om te bedenken aan wie ze dan hun stem geven. Politicus van het  jaar? Laat ik me maar niet verleiden ook maar een naam te noemen. Ik blijf liever een kritische insider met positieve en negatieve reacties op de politiek. Lekker onafhankelijk.