De vergeten liedjes van de Top 2000

10-12-2014 18:52

Op een Lana Del Rey of Adele na is de Radio 2 Top 2000 doorgaans wat voorspelbaar. Maar de wereld kent nog meer fantastische muziek. Tot de Top 2000 écht begint, zorgt cultprinses Ingelise de Vries iedere dag voor liedje dat in de Top 2000 doorgaans wordt vergeten.


Dit jaar staat ze voor het eerst in de Top 2000 met haar megahit Wrecking Ball. Je zou kunnen zeggen dat het de Born To Die van 2014 is, ondanks dat Miley Cyrus’ Wrecking Ball al halverwege 2013 uitkwam. Maar er is een andere zangeres die ruim 30 jaar voor Cyrus een nummer met dezelfde titel uitbracht. Jefferson Airplane’s frontvrouw Grace Slick in haar soloperiode.

Ongenoegen

Het is ergens best ironisch om over deze versie van Wrecking Ball te schrijven. Slick, die dit nummer samen met Scott Zito schreef, uit haar ongenoegen als het om muziekjournalisten gaat. “Kissers, keep on kissing. Ain’t missin’ nothing witty from the critics. Who can’t get up and do it, so they write about the ones who do.” En dat is slechts één van de verwijzingen die Slick maakt.

Heel vreemd dat Slick het niet zo heeft op critici, is het niet. Immers, de zangeres moet heel wat troep over zich heen hebben gekregen. Naast een fantastische zangeres en songwriter, was Slick ook alcoholist en niet vies van de LSD en marijuana. In 1978, wanneer ze al vier jaar bezig is met Jefferson Starship (in 1965 begonnen als Jefferson Airplane), is de band op tour in Europa. Dan gaat het mis. Tijdens een optreden in Duitsland is Slick te dronken om op te treden. Het optreden wordt afgelast, wat een rel veroorzaakt onder het publiek. Als Slick de volgende dag toch het podium opgaat, maakt ze de Duitsers belachelijk om het verliezen van de Tweede Wereldoorlog.

Vuig en rauw

Welcome to the Wrecking Ball is het derde soloalbum van Slick en wordt opgenomen vlak voor ze weer gaat spelen met Jefferson Airplane. De nummers op de B-kant van de plaat zijn in de psychedelische stijl van Jefferson Airplane geschreven, maar het openingsnummer Wrecking Ball is een rauw en vuig rocknummer. Slick’s stem klinkt boos, hard en tegelijk zingt ze alles behalve vals. Soms tegen het randje aan, maar dat hoort bij het nummer.

Wrecking Ball is een ouderwets rocknummer dat tijdloos is. Er zit geen typisch jaren 80 of 70 geluid in, ik kan me voorstellen dat dit nummer op een gemiddeld hip feestje als Pop-O-Matic of Noodlanding gedraaid kan worden zonder dat iemand doorheeft dat het nummer al ruim 30 jaar oud is. De rauwe gitaren, de vuige stem van Slick en de heerlijke solo’s. Het is niet typisch Grace Slick, maar wel ontzettend fijn.

Lees hier alle vergeten liedjes van vorig jaar terug. Omdat luisteren natuurlijk veel leuker is, kun je je abonneren op deze afspeellijst op Spotify.

Nog tips voor vergeten liedjes? In de reacties, via Twitter of mail kun je al je suggesties deponeren. Of Ingelise er wat mee gaat doen, is natuurlijk altijd de vraag.