NEW YORK – Meek Mill gaat in samenwerking met Amazon en JAY-Z's Roc Nation een documentaireserie maken over het strafrechtelijk systeem in Amerika. De rapper kwam vorige week vrij nadat hij sinds november achter de tralies had gezeten.
De serie bestaat uit zes delen en moet volgend jaar in première gaan op Amazon Prime, meldt Variety. In de documentaire wordt het pad naar de roem van Mill belicht en staat zijn jarenlange strijd met rechters centraal. Verder komen ook de hoge straffen in Amerika voor mensen met een donkere huidskleur aan bod.
Meek Mill, die eigenlijk Robert Rihmeek Williams heet, kwam in 2008 voor het eerst in aanraking met de politie, vanwege het dealen van drugs en illegaal wapenbezit. Daarvoor kreeg hij een celstraf, maar hij werd eind 2009 vervroegd vrijgelaten. Daarop volgde in 2015 een huisarrest omdat hij de voorwaarden van zijn invrijheidstelling had geschonden. De rechter stelde toen dat hij terug de cel in moest als het weer mis ging.
Steun van JAY-Z
Afgelopen jaar ging het tot twee keer toe mis voor de 30-jarige artiest. Mill werd opgepakt na een vechtpartij en een tijdje later volgde een arrestatie wegens roekeloos rijden. Het leverde hem een gevangenisstraf van twee tot vier jaar op. Uiteindelijk werd hij eind vorige maand vrijgelaten vanwege een schandaal bij de politie, waarbij dubieus handelen door meerdere agenten aan het licht is gekomen.
Tijdens zijn periode in de gevangenis kreeg hij steun van JAY-Z, die in een column in The New York Times stelde dat justitie Meek Mill tegenwerkt en het hem, als donkere rapper, onnodig moeilijk wordt gemaakt om terug te keren in de maatschappij. "Het is slechts een voorbeeld van hoe het strafrechtssysteem in Amerika dagelijks honderdduizenden zwarte mensen in de val lokt of lastigvalt", schreef JAY-Z in november vorig jaar.
Het is dan ook niet verrassend dat Roc Nation, het platenlabel van JAY-Z, betrokken is bij het maken van de docu-serie. "Deze documentaire biedt me niet alleen de kans om mensen iets van mijn leven te laten zien, maar ook om de noodzaak van een hervorming van het strafrecht aan te kaarten", vertelt Meek Mill in een reactie.