Entertainment

Weinstein kon handen niet thuis houden

25-05-2018 13:43

DEN HAAG – Bijna alles wat filmproducent Harvey Weinstein aanraakte veranderde in goud. Een machtig en invloedrijk man met ruim driehonderd Oscarnominaties die samen met zijn broer Bob de ene succesfilm na de andere produceerde.

In oktober 2017 werd de val van Harvey ingeluid met een artikel in The New York Times. Daarin beschuldigden verschillende vrouwen, onder wie actrice Ashley Judd, hem van ongepast en grensoverschrijdend gedrag. Het was de start van een stroom aan beschuldigingen aan het adres van Weinstein over ongewenste seksuele handelingen. En het begin van de #MeToo-beweging. Inmiddels zijn ruim zeventig klachten over de tycoon geuit.

En het bleef niet alleen bij die ene bekende actrice Ashley Judd. Ook Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow en Salma Hayek zeiden door Weinstein seksueel te zijn geïntimideerd.

Miramax

Harvey werd op 19 maart 1952 in New York geboren in het gezin van de Joodse diamantslijper Max en zijn vrouw Miriam Weinstein. Hij studeerde in Buffalo en begon daar in de jaren zeventig samen met broer Bob met het organiseren van rockconcerten. Ze maakten er films van en verkochten die. Met de opbrengst richtten de broers in de jaren zeventig productiemaatschappij Miramax op, een verwijzing naar de voornamen van vader en moeder Weinstein.

Aanvankelijk richtte Miramax zich op arthouse. Harvey en Bob brachten met succes films uit als My Left Foot en Sex, Lies, and Videotape.

Succesreeks

In de jaren negentig beleefden de broers Harvey en Bob Weinstein hoogtijdagen. Met hun productiemaatschappij Miramax scoorden ze ongekende successen met films als Shakespeare in Love, de instant klassieker Pulp Fiction, Gangs Of New York en The English Patiënt.

Miramax werd verkocht aan Disney en in 2005 richtten de broers de Weinstein Company op en zetten hun succesreeks voort met films als The King’s Speech en Django Unchained en Inglourious Basterds.

Zwijgcontracten

Harvey stond in Hollywood al jaren bekend als een ongelikte beer, een bullebak die mensen uit de filmindustrie en ondergeschikten afblafte, bedreigde en intimideerde. Om te voorkomen dat medewerkers hem zouden beschuldigen dwong hij ze zwijgcontracten te tekenen.

Inmiddels heeft Harvey zo’n beetje alle onderscheidingen en ere-benoemingen die hem ten deel vielen moeten inleveren. Zo zette de Academy, de organisatie die de Oscars uitreikt, hem uit de organisatie. De Television Academy, de organisatie achter de Emmy Awards, schorste hem voor het leven en de Franse president Macron schrapte Weinstein van de erelijst van het Légion d'honneur.

Vrijdag gaf de gevallen studiobaas zich aan bij de politie.