Politiek Buitenland

GroenLinks dolblij met uitstellen EU-internetcopyright-censuurvoorstellen

05-07-2018 13:00

PERSBERICHT

Het Europees Parlement wil de Europese wetsvoorstellen voor een update van digitaal auteursrecht eerst plenair bespreken, voordat het in onderhandeling gaat met Europese Commissie en EU-landen. De parlementscommissie voor Juridische zaken, die een en uiterst controversieel voorstel had opgesteld met daarin voorstellen voor heffing op links en een verplicht uploadfilter, krijgt daarmee een gevoelige tik op de vingers.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini: “Ik ben ontzettend blij dat een meerderheid van het Europees Parlement de vrijheid van het internet hooghoudt. Dit is een signaal dat de wetsvoorstellen beter moeten om zowel artiesten en uitgevers, maar ook internetgebruikers en kleine start-ups beter te beschermen.”

“Natuurlijk moeten we ervoor zorgen dat de makers van online content, zoals artiesten en journalisten genoeg verdienen krijgen voor hun werk”, stelt Sargentini. Maar de plannen die voorliggen, voor strenge regulering voor het ‘recht’ om te linken en een uploadfilter, gaan Sargentini te ver. “Staan er op Twitter straks nog memes op basis van televisiebeelden van het WK? Of mag je nog zomaar linken naar een krantenartikel online? Dat is maar zeer de vraag met deze wetsvoorstellen.”

De bezwaren gaan vooral over artikel 11 en 13 uit het wetsvoorstel van de Europese Commissie. Artikel 13 gaat over uploadfilters. Online platforms waar gebruikers content kunnen uploaden moeten licenties kopen om auteursrechtelijk materiaal te mogen weergeven, maar als ze dat niet doen (of kunnen) dan moeten ze content filteren. Dat betekent dat alle bestanden gecheckt moeten worden tegen een database van auteursrechtelijk materiaal.

Sargentini: “Het risico bestaat dat de online platforms het filter veel strenger instellen dan noodzakelijk om veilig te zijn. En dat gaat gevolgen hebben voor memes, parodies en andere content die legaal is, maar lijkt op auteursrechterlijk materiaal.”

Artikel 11 geeft zogenaamde ‘naburige rechten’ aan uitgevers en eist dat ze een vergoeding krijgen voor het digitaal gebruik van hun publicaties. Probleem is echter dat er niks gezegd wordt over de manier van ‘digitaal gebruik’ en dat zo bijvoorbeeld snippets, het automatisch uitklappen van links met afbeelding en context, er ook onder vallen.

“Het is hoog tijd dat we voor de grote digitale platforms als Facebook en Google een werkbaar systeem opzetten zodat ze eerlijk afdragen aan uitgevers en artiesten waarmee ze zelf advertentiegeld verdienen.” Maar Sargentini waarschuwt dat we met deze voorstellen het kind met het badwater dreigen weg te gooien. “Toen Spanje eerder strenge regels voor linken naar nieuwsberichten opstelde, besloot Google simpelweg om de Spaanse markt te verlaten en daalde de bezoekerscijfers van krantenwebsites dramatisch.”

Het voltallige Europarlement zal nu in september de voorstellen gaan bespreken. Ook krijgen Europarlementariërs de kans om amendementen in te dienen en moet het voltallige Europarlement daarover stemmen.

/PERSBERICHT