“‘Malta en drugs. Dat het een fatale combinatie kan zijn, bleek bij de moord op Shannon Mak, een ruime week geleden. De verdachte, haar ex-vriend Jelle R., gebruikte volgens meerdere getuigen verdovende middelen en zou mede onder die invloed door het lint zijn gegaan. De blonde Noord-Hollandse werd vorige week met messteken in haar keel gevonden tussen twee auto’s.
Hij is het voorbeeld van hoe het gruwelijk kan misgaan”, erkent de Nederlander die jaren op het eiland werkte. “Het is de combinatie die het zo gevaarlijk maakt. Naïeve jonge mensen die bij hun ouders woonden en nu voor het eerst op eigen benen staan en in aanraking komen met drank en drugs – en dan heb ik het niet zozeer over wiet. En dan werken ze ook nog eens in de gokbranche, die bekendstaat als verslavingsgevoelig.'”
Op Malta, waar onlangs de Nederlandse Shannon Mak werd afgeslacht en waarvoor haar eveneens Nederlandse ex-vriend Jelle werd opgepakt, zijn maarliefst 283 online gokbedrijven actief. Op 400.000 inwoners. Om dat gok-walhalla draaiende te houden is veel personeel nodig. Jong, internationaal personeel. Tel bij jong, hard werkend personeel met een goed salaris veel zon, feestkroegen, strand, makkelijk verkrijgbare drugs en veel alcohol op en je hebt alles bij de hand voor een zomerdrama.
Citaat afkomstig van een uitstekend gedocumenteerd onderzoeksartikel over deze zaak in de Telegraaf.