Kijkbuiskansen: Sean Connery naakt en kruistochten

06-01-2012 18:00

Indiana Jones and the last crusade, SBS6, 20.30 uur –  Wellicht de beste film in de Indiana Jones serie, vooral door het optreden van Sean Connery die in handen van de Nazi’s valt. Jeugdsentiment van de bovenste plank dit. Mét een cameo van Adolf Hitler notabene.

VARA’s Ombudsman, Nederland 2, 20.50 uur –  Pieter Hilhorst neemt het weer op voor de verschoppelingen in deze eerste aflevering van het seizoen. Margreet de Wolff uit Apeldoorn. Zij was getrouwd met een predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerk en kreeg negen kinderen met hem. Toen zij zich een aantal jaren geleden wilde laten dopen in een andere kerk ontstonden huwelijksproblemen en werd zij ‘uit het huwelijk en uit de kerk gezet’. De problematische echtscheiding zorgde ervoor dat de kinderen onder toezicht werden gesteld. Tot op een dag plots haar kinderen niet meer thuiskwamen. Voorwaar een bizar verhaal.

Online
Je kunt veel zeggen van het stukje land dat aan de westkant van de Jordaan ligt, maar niet dat het er saai is. Al honderden, wat zeggen we, duizenden jaren voert men er strijd en het gebied heeft vele bekende machthebbers gehad. Waar nu Joden en Palestijnen elkaar bevechten, sloegen eerder Christenen en Moslims elkaar de hersens in tijdens de kruistochten. Evengoed waren het vaak Christenen die elkaar de hersens insloegen, overigens, en een moslim-strijdheer als Saladin werd in Middeleeuwse kronieken als een nobel voorbeeld gezien van hoe je ook op een iets ethischer manier strijd kon leveren. (Iets waarin de Kruisvaarders zelf niet altijd even goed waren.) Daar zou je nu eens mee moeten komen. In ieder geval: een fijne docu over die lekkere ouderwetse kruistochten dus!

Vers: The Vampire Diaries (S03E10), Private Practice (S05E10) en Grey’s Anatomy (S08E10)

Ook nieuws bij de Daily Show en the Colbert Report!