Media & TV

Paul Haenen als dominee Gremdaat: ‘Kinderen denken helemaal niet na over geaardheid van Bert en Ernie’

23-09-2018 15:53

Ernie en Bert, ANP/Kippa

Acteur Paul Haenen, die in Nederland de stem van Sesamstraat’s Bert verzorgt, heeft zijn personage Dominee Gremdaat laten reageren op de ophef rondom Sesamstraat. Eerder kwam in het nieuws dat de twee poppen homo zouden zijn. Volgens Ds. Gremdaat is dat ‘natuurlijk volkomen onzin’. Ook productiehuis Sesame Workshop liet eerder al weten dat daar geen sprake van is.

Gremdaat stelt dat “Ineens in het nieuws kwam, ‘Bert en Ernie zijn homo’s'”, en gaat dan verder door te zeggen dat dat “natuurlijk volkomen onzin is.” “Als Jesse Klaver een homoseksuele tekstschrijver heeft, wil dat niet zeggen dat Jesse Klaver ook een homo is”, zo zegt Haenen in zijn personage van Gremdaat.

Hij refereert verder aan de oorspronkelijke maker van het poppenduo. “Bovendien heeft Jim Henson -de geniale Jim Henson- Bert en Ernie bedacht, zoals hij alle muppets bedacht heeft. En hij heeft er geen homo’s van gemaakt.”

En de kinderen? Die denken er waarschijnlijk niet eens over na. Mocht dat wel zo zijn, dan is het mooie volgens ‘Gremdaat’ dat iedereen zelf in Bert en Ernie kan zien hij of zij wil zien.

“Maar je hebt als kijker wel de vrijheid om er homo’s in te zien. En dat is ook het fijne voor de kinderen die kijken: je mag zelf bepalen wat Bert en Ernie zijn. Vriendjes, broertjes, homo’s of wat dan ook. Maar de meeste kinderen zullen er helemaal niet over nadenken, ze laten zich meeslepen en ze genieten van de grappige gesprekken van twee hele leuke schepsels: Bert en Ernie.”

Ook jaren geleden stelde het productiehuis al dat de twee geen bepaalde seksuele geaardheid hebben. “Ze bestaan niet onder de gordel”.