De verklaring arbeidsrelatie – kortweg VAR – voor zelfstandigen zonder personeel blijft gewoon bestaan. Voorlopig, in elk geval. Dat werd eind vorige week bekend.
De beoogde vervanger ervan, de beschikking geen loonheffingen (BGL), is namelijk op de lange baan geschoven door de Tweede Kamer.
De BGL was een idee van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Hij diende een wetsvoorstel in, maar het plan kreeg veel kritiek. Bijvoorbeeld van zzp-organisaties en werkgevers. De nieuwe regeling zou voor veel meer administratieve rompslomp gaan zorgen.
De VAR is, voor wie het niet wist, een verklaring van de Belastingdienst. De verklaring maakt duidelijk dat jij zzp’er bent én belasting afdraagt, in plaats van de opdrachtgever.
Verplicht is-ie niet, maar je opdrachtgever kan er wel een van je vragen. Je kunt je verklaring bij de Belastingdienst aanvragen. Er zijn meerdere soorten en de Belastingdienst bepaalt welke jij krijgt. Je VAR is maximaal één kalenderjaar geldig (soms krijg je automatisch een nieuwe). Je bent zelf verantwoordelijk voor de verklaring, jij regelt hem zelf.
Sommige mensen werken op papier als zzp’er, maar vervullen eigenlijk een dienstbetrekking. In het geval van de BGL zou je samen met je opdrachtgever een beschikking aan moeten vragen. En dan zouden jullie gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de vraag of je écht als zelfstandige werkt (en op welke wijze belasting moet worden betaald, bijvoorbeeld). Met de BGL zou de Belastingdienst het onderscheid tussen een dienstverband en ondernemerschap beter kunnen handhaven.
Maar goed, die beschikking komt er dus niet. Wiebes zoekt naar alternatieven, maar zolang die er niet zijn blijft de VAR gewoon zoals-ie is. Meer weten over dat papiertje? Klik hier en hier.
Lees ook: Zzp’er worden: een stappenplan
Dit artikel verscheen eerder op IEXGeld.nl