In 2018 hebben er zich in tbs-klinieken tot nu toe 17 gevallen voorgedaan van agressie van tbs’ers tegen personeel met als gevolg ernstig lichamelijk letsel. Dat is een toename, in geheel 2017 was er sprake van 14 gevallen. Het type delict wordt echter niet door Justitie geregistreerd. Onduidelijk is dus of het om mishandeling, poging tot moord, verkrachting of anderszins gaat. Dat schrijft minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) woensdag aan de Tweede Kamer na vragen van Gidi Markuszower (PVV).
Markuszower had Dekker om een overzicht gevraagd van dergelijke incidenten in tbs-klinieken nadat in mei dit jaar een medewerkster van tbs-kliniek De Rooyse Wissel in het ziekenhuis belandde na te zijn verkracht en mishandeld door een tbs’er.
Het type delict wordt door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) echter niet geregistreerd omdat volgens Dekker op het moment van melding ‘nog niet duidelijk is, onder welke strafbepaling het geweld tegen het personeel valt’. Dekker: “Ik verwacht dat een kliniek in een dergelijk geval aangifte doet.”
Dekker in zijn beantwoording:
Op de suggestie van Markuszower om maar helemaal te stoppen met tbs en de maatregel af te schaffen ‘zodat dit soort misdadigers gewoon heel lang, het liefst levenslang, opgesloten kunnen worden’ antwoordt Dekker:
“De tbs-maatregel is erop gericht herhaling van het misdrijf in de toekomst te voorkomen door de patiënt intensief te behandelen en op een veilige en verantwoorde wijze terug te laten keren in de samenleving. Indien tijdens de tbs-behandeling een ernstig misdrijf wordt gepleegd moet de dader worden vervolgd en gestraft. De rechter kan dan een gevangenisstraf opleggen, eventueel opnieuw in combinatie met een tbs-maatregel.”