Politiek

Totaalruzie bij 50PLUS: Partijbureau sleept partij voor de rechter

25-11-2018 21:23

Het wetenschappelijk bureau van 50PLUS sleept het hoofdbestuur van de partij voor de rechter. Het bestuur heeft met het bureau gebroken, maar dat eist nu voor de rechter dat het besluit wordt teruggedraaid. Ook zou het bestuur een schadevergoeding moeten betalen en niet uitbetaalde subsidie alsnog moeten overmaken.

Totaaloorlog binnen 50PLUS – 11 tweets uit de loopgraven bezorgd door Emilie van Outeren (NRC)

Partijvoorzitter Geert Dales, die zijn handen dezer dagen al vol heeft met een ruzie in het bestuur zelf, vindt de stap van het wetenschappelijk bureau ‘haast hilarisch’. Hij dreigt met tegenmaatregelen.

Het bestuur zegde de samenwerking met het wetenschappelijk instituut in augustus op. Het bureau vindt dat onrechtmatig en spreekt van een ‘rechtstreekse aanval op onze onafhankelijkheid’.

De partijtop vond het wetenschappelijk bureau te kritisch, denkt het instituut zelf. Vooral zijn harde oordeel over de mislukte campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen zou de partijtop in het verkeerde keelgat zijn geschoten. Die zou nu een gezeglijker denktank willen.

Pogingen om de ruzie bij te leggen hield het bestuur de afgelopen maanden af, stelt het wetenschappelijk bureau. Ondertussen werd een instituut opgetuigd dat het oude moet vervangen. Pas toen dat op poten stond, wilde het bestuur weer met de aan de dijk gezette medewerkers praten, stellen zij.

Dat is de omgekeerde wereld, zegt Dales. Hij heeft al ‘maanden niets van hen vernomen’ en hen evenmin op kantoor zien verschijnen. “Het is muisstil.”

Het bureau moet uitkijken dat het niet de deksel op de neus krijgt, waarschuwt partijvoorzitter Dales. “Als zij nodeloos kosten blijven maken aan advocaten en procedures, krijgen zij zelf de rekening gepresenteerd.” Hij wijst erop dat het bureau gemaakte kosten moet verantwoorden aan het hoofdbestuur. “Blijven ze geld over de balk smijten, dan moeten ze dat maar uit eigen zak betalen.”

ANP