DeJaap is elke dinsdagavond de gids die je door het oerwoud van nieuwe films loodst. De film die je vanaf donderdag moet gaan zien, is The Iron Lady. De biopic met Meryl Streep in de hoofdrol als Margaret Thatcher behandelt onder meer de dementie waar de oud-premier aan lijdt, en werd daarom fel besproken in Groot-Brittanië.
Politieke biopic
Een week nadat die andere politieke biopic – J. Edgar – de theaters in ging, verschijnt The Iron Lady. De film behandelt een nóg recentere periode uit de geschiedenis dan Eastwoods film. Want waar Hoover in 1972 overleed, is Thatcher nog in leven. Zij trok zich nog maar enkele jaren geleden terug uit het openbare leven, vanwege beginnende dementie. De Britse premier David Cameron vindt daarom dat de film te vroeg is uitgebracht. Hij zei in een interview met de BBC Radio 4: “Ik vind dat er goed geacteerd wordt, echt geweldig, maar ik wou dat de film op een ander moment was gemaakt.”
De Britse regisseur Phyllida Lloyd, die vooral haar sporen verdiende in de theater- en operawereld, en eerder de Mamma Miafilm maakte, kreeg dan ook nauwelijks medewerking bij het maken van The Iron Lady. Het verhaal is daarom nadrukkelijk gebaseerd op een autobiografie van Thatchers dochter Carol.
Hagiografie
Bij het maken van een film over een beroemd persoon komt het vaak voor dat het een hagiografie wordt. Minder fraaie kanten worden verdoezeld, ook omdat het publiek sympathie moet krijgen voor het hoofdpersonage. En inderdaad missen episodes met Pinochet en confrontaties met Labourvoormannen. Tegelijkertijd is er wel archiefmateriaal van mijnwerkerstakingen en heftige demonstraties tegen belastinghervormingen. De film is op zijn best als hij subtiel verwijst naar Thatchers loopbaan, zoals wanneer zij als demente vrouw een pak melk koopt: een verwijzing naar haar omstreden besluit om gratis schoolmelk af te schaffen (‘Margaret Thatcher, Milk Snatcher’).