De Britse regering kan zonder goedkeuring van de andere 27 EU-lidstaten haar aanzegging om uit EU te stappen intrekken. Volgens het Europees Hof van Justitie blijft het land in dat geval onveranderd lid van de Europese Unie. Hoe Londen, mocht het eenzijdig het terugtrekkingsbesluit willen terugdraaien, dat doet moet het land binnen het eigen grondwettelijke kader regelen.
Met de uitspraak volgt het hof de opinie van advocaat-generaal Manuel Campos Sánchez-Bordona van vorige week dat een land desgewenst eenzijdig een besluit om uit een verdrag te stappen, kan intrekken voor de terugtrekking een feit is.
Een Schotse rechter had het hoogste EU-hof vragen gesteld over de Britse activering van artikel 50 van het EU-verdrag in maart 2017. Daarin staat dat het vertrek in principe twee jaar later plaatsvindt. Schotse politici die het niet eens zijn met de brexit wilden duidelijk hebben of en hoe het vertrekbesluit eventueel kan worden herroepen.
De EU stelt dat herroeping alleen mogelijk moet zijn als alle andere EU-lidstaten dat goedkeuren. Anders zou het artikel kunnen worden misbruikt door te dreigen met vertrek om dat op een later moment weer in te trekken. De advocaat van de Britse regering heeft tijdens een eerdere hoorzitting gezegd dat de vraag niet relevant is omdat Londen niet van plan is de activering van het artikel terug te draaien.
Het Britse parlement stemt dinsdag over het scheidingsakkoord dat Londen en Brussel hebben gesloten.
ANP