Minister Van Engelshoven wil zo snel mogelijk maatregelen tegen Islamitische Universiteit Rotterdam bekijken

15-12-2018 16:35

De Islamitische Universiteit Rotterdam aan de Bergselaan, © Google/Google Maps

Minister Van Engelshoven van onderwijs wil zo snel mogelijk kijken of er maatregelen moeten volgen na nieuwe controversiële uitspraken van de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR). Dat schrijft het AD/Rotterdams Dagblad vandaag. In een programma op de Turkse televisie zou rector Ahmed Akgündüz hebben gezegd dat volgens de islam Gülenisten de doodstraf verdienen.

Het is niet de eerste keer dat de rector en de universiteit in opspraak komen. Betogingen in Ankara noemde hij bijvoorbeeld het werk van ‘moskeevijandige architecten’. Controversiële uitspraken van Ahmed Akgündüz haalden sindsdien al verschillende keren het nieuws, dat bleef in de landelijke politiek niet onopgemerkt.

Toenmalig minister van onderwijs Jet Bussemaker riep in 2015 mensen al eens op om aangifte te doen tegen de rector vanwege diens uitspraken. De VVD voelde haar destijds aan de tand over Akgündüz. Die zou in het openbaar allerlei hatelijke dingen hebben gezegd over ‘Koerden, joden en homoseksuelen’. Bussemaker kon zelf niet direct iets beginnen want ze was geen benadeelde partij, maar sprak toen dus wel de hoop uit dat anderen aangifte zouden doen.

Tot het afnemen van de accreditatie kon het destijds niet komen, want de het onderwijs was ‘in orde’ en de school krijgt geen subsidie. De situatie veranderde later door een nieuwe wet die sluiting ook in andere gevallen mogelijk maakte. In 2016 werd daarna al een motie aangenomen die de minister verzocht de accreditatie van de IUR daadwerkelijk in te trekken.

Het lijkt er nu dan uiteindelijk toch op dat de accreditatie van de instelling echt op het spel staat. “Het zijn verschrikkelijke uitspraken, waar ik mijn afschuw over wil uitspreken. Ik heb een commissie ingeschakeld en die gaat zo snel mogelijk kijken of maatregelen moeten volgen”, zo stelt de huidig minister van onderwijs, Ingrid van Engelshoven. Als deze commissie vaststelt dat de uitspraken van de rector in strijd zijn met de Nederlandse rechtsstraat kan de minister de erkenning van de onderwijsinstelling daadwerkelijk intrekken.

Volgens een zegsman van de IUR zijn de woorden uit de context gehaald. Rector Akgündüz zou enkel hebben willen uitleggen wat volgens de Koran de straf is op een staatsgreep, zo tekent het AD op.