Binnenland

Bewoners ‘straf-azc’ voor overlastasielzoekers 020 in 2018 betrokken bij 34 ‘incidenten’

27-12-2018 23:58

De bewoners van het speciale ‘straf asielzoekerscentrum’ voor overlastasielzoekers in Amsterdam Sloterdijk waren het afgelopen jaar betrokken bij 34 ‘incidenten’ elders in de stad. Dit meldt AT5 op basis van politiecijfers die openbaar zijn gemaakt na vragen van het Amsterdamse VVD-raadslid Marianne Poot.

Het speciale asielzoekerscentrum werd in november 2017 geopend, maar er waren standaard weinig bewoners. In totaal woonden er gedurende het eerste jaar slechts 70 asielzoekers. Daarvan verblijven er nu nog 23 in dit azc.

Ondanks dat de overlastasielzoekers elders in de stad betrokken waren bij ‘incidenten’ (waarbij politie-inzet noodzakelijk was) zijn er in de directe omgeving van het azc geen meldingen van overlast gedaan.

De belastingbetaler betaalde voor de speciale opvang van deze incidentenpleegasielzoekers in 2017 overigens zo’n 177.000 euro, per asielzoeker. In 2018 was dit een stuk goedkoper: minimaal 32.000 euro per incidentenpleegasielzoeker.

In dit speciale azc wordt de asielzoeker (‘bijvoorbeeld asielzoekers die andere religies of mensen met een andere seksuele geaardheid discrimineren’, aldus AT5 in augustus van dit jaar) ‘begeleid’ met een ‘streng regime’ en een ‘intensief dagprogramma’.

Het is niet waarschijnlijk dat ‘overlast plegen elders in de stad, waarbij politie-inzet noodzakelijk was’ onderdeel is van dit dagprogramma.