Vanochtend op het prachtige schone strand van Barcelona droeg ik mijn yoga zonnegroet op aan Dow Chemical, een belangrijke initiatiefnemer een nieuwe alliantie die een einde moet maken aan het plastic afval in de wereld. Want Dow produceert weliswaar plastic, maar wil wel van het plastic afval af. Zal zelfregulatie genoeg zijn?
Dow, DSM, Sabic, LyondellBasell, en de chemieonderdelen van Shell en ExxonMobil, gaan vijfhonderd miljoen dollar ter beschikking stellen aan de projecten van de alliantie, én ieder bedrijf steekt zelf nog eens één miljard in eigen initiatieven. Mooi!
Met dat geld moeten de vissen in de oceanen, zeeën en rivieren weer algen gaan eten in plaats van kunststofdeeltjes en kunnen ook de stranden van Indonesië, Terschelling en Mallorca hun zandkleur terugkrijgen. Met dat geld kan ik plastic-vrij snorkelen en blijft mijn bordje ansjovis en sardine plasticvrij.
Dow is al langer bezig afval aan te pakken. Sinds 2014 werkt het chemiebedrijf samen met Tata Steel, een internationaal staalbedrijf. Dat gaat als volgt: Dow, middels een nieuwe technologie, neemt de afvalgassen van de staalindustrie af en zet de afval om in … grondstoffen voor plastic.
Dow wijst op het circulaire model dat afvalstoffen van het ene concern (Tata) omzet tot brandstof voor het andere concern (Dow). Maar het resultaat is plastic. En zolang het plastic niet 100 procent terugkeert naar de afvalverwerking of 100 procent snel-afbreekbaar wordt, is het cirkeltje niet rond.
Tot die tijd kan Dow hooguit spreken over CO2 reductie door afname van het gebruik van olie die normaliter gestookt wordt om plastic te produceren. Echter, die CO2 reductie vindt niet plaatst bij Dow zelf, maar bij Dow´s staalpartner. Dus wie beloont plastic-fabrikant Dow? Mijn zonnegroet zal niet genoeg zijn.
Om Dow enthousiast te houden moet het Klimaatakkoord voorzien in waardering van de combinatie van alle initiatieven van alle betrokken partijen: bedrijven die zelf CO2 uitstoot verminderen, maar ook bedrijven die ervoor zorgen dat anderen CO2 reduceren. Bedrijven die afbreekbaar plastic ontwikkelen en zij die plastic afval reduceren.
Want zolang de plastic afvalberg blijft groeien en de gezondheidsrisico´s oplopen wordt de roep om harde maatregelen groter. Vergelijkbaar met het asbest beleid, zal de overheid het gebruik van bijvoorbeeld plastic zakjes kunnen verbieden. Zoals in Rwanda al het geval is, en nu ook in Bali het voornemen is. Stelt u zich deze nieuwe regel in het Klimaatakkoord voor:
Particulieren en bedrijven mogen plastic zakjes niet (her)gebruiken, bewaren, verkopen, importeren, weggeven, opnieuw toepassen en bewerken. Plastic zakjes mogen niet in nieuwe producten zitten, omdat kunststofdeeltjes levensgevaarlijk kunnen zijn als u ze opeet.
Totdat de regering deze regel invoert heeft Dow, samen met zijn alliantiepartners, de tijd om 100 procent snel-afbreekbaar plastic te ontwikkelen en de Grote Klimaat Prijs van 2020 te verdienen.