Politiek Buitenland

Brexit – Theresa May wil terug naar Brussel om te onderhandelen over Ierse kwestie

29-01-2019 15:21

De Britse premier Theresa May heeft bevestigd dat volgens haar de akkoorden met de EU over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie moeten worden gewijzigd. Ze wil daar met Brussel over praten.

Ze kan anders geen brexitdeal door het parlement aanvaard krijgen. Het gaat om de afwikkeling van de brexit in het Britse deel van Ierland (Noord-Ierland), dat een grens met EU-lid Ierland heeft. Deze ‘backstop’ is in het bestaande akkoord over de brexit een doorn in het oog van zowel voor- als tegenstanders van de brexit.

De EU heeft gezegd de tekst van het akkoord niet meer te willen wijzigen. Een Brits conservatief parlementslid, Graham Brady, heeft daarom al ‘een inlegvel’ gesuggereerd. De brexitcoördinator van het Europese Parlement, Guy Verhofstadt, heeft dinsdag in de krant The Independent beklemtoond dat het parlement niet zal instemmen met wijzigingen in de tekst. Voor de geldigheid van een brexitdeal is de instemming van het Europese Parlement nodig.

Het Lagerhuis is dinsdag begonnen zich weer te buigen over de brexit, nadat het in een vrijwel ongekend grote meerderheid 16 januari de oorspronkelijke brexitdeal van May had weggestemd. Enkele parlementariërs proberen dinsdagavond met hun motie het initiatief naar zich toe te trekken. Ze denken dat May de regie helemaal kwijt is en dat het parlement een no-dealbrexit onmogelijk moet maken. Brady lanceert naar verluidt een motie waarmee May wordt opgeroepen voor een andere regeling van de ‘backstop’ terug naar Brussel te gaan.

Voor- en tegenstanders van de brexit in de Conservatieve Partij van May hebben ondertussen volgens Britse media een bestand gesloten. Gematigde voorstanders van de brexit en Conservatieven die het land in de EU willen houden, hebben volgens Britse media achter de schermen aan een compromis gewerkt waarmee ze voorlopig kunnen leven.

Ze kunnen dan makkelijker een meerderheid voor het regeringsbeleid van May krijgen en voorkomen dat de partij zich opsplitst. De premier zag haar oorspronkelijke brexitdeal weggevaagd in een stemming op 16 januari. Zowel voor- als tegenstanders van de brexit hoonden het akkoord dat May voorlegde. Dinsdag buigt het Britse parlement zich opnieuw over de brexit, maar het is onduidelijk of het compromis van de Conservatieven al uitgebreid ter sprake komt.

Een onderdeel is dat er over een andere regeling voor Noord-Ierland na de brexit opnieuw moet worden onderhandeld met de EU. De Conservatieve parlementariër Graham Brady stelt dit dinsdag in een motie in het Lagerhuis voor. Premier May heeft al gezegd dat ze dat wil.

ANP