Nederland is niet van plan ISIS-strijders op te nemen uit Syrië in reactie op de boodschap van de Amerikaanse president Donald Trump dat de VS er anders 800 vrijlaten. Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) zei na afloop van overleg met zijn EU-collega’s in Brussel dat hij ook van hen geen voornemens heeft gehoord om ‘nu opeens hun strijders terug te gaan halen’. De lidstaten blijven nauw contact met elkaar houden over dit onderwerp.
The United States is asking Britain, France, Germany and other European allies to take back over 800 ISIS fighters that we captured in Syria and put them on trial. The Caliphate is ready to fall. The alternative is not a good one in that we will be forced to release them……..
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 17 februari 2019
D66-voorman Rob Jetten zei eerder op de dag dat Nederland met andere Europese landen in gesprek moet over het opnemen van staatsburgers die in Syrië voor terreurbeweging ISIS hebben gevochten. “We moeten voorkomen dat ISIS-strijders gaan rondreizen zonder dat we zicht op ze hebben. Als ze onder de radar terugkomen, is dat voor de veiligheid absoluut niet verstandig.”
Sybrand Buma (CDA) benadrukte nooit voor het terughalen van ISIS-strijders te zijn geweest. Ook Gert-Jan Segers van de ChristenUnie heeft zo zijn bedenkingen. “Het is een groot risico, dit zijn mensen die oorlogsmisdaden hebben begaan. We moeten per geval goed kijken of het veilig en verantwoord is”, zegt hij over het opnemen van ISIS-strijders met de Nederlandse nationaliteit.
De Nederlandse regering heeft eerder gezegd geen Nederlandse Syrië-gangers op te willen halen uit de Koerdische kampen in Noord-Syrië. Dat is te gevaarlijk, vindt het kabinet. Als Syrië-gangers zich zelf bij een Nederlandse diplomatieke post in een van de buurlanden melden, kunnen ze worden gerepatrieerd.
Wel loopt er in opdracht van de rechtbank in Rotterdam een onderzoek om te kijken of het mogelijk is om zes Nederlandse ISIS-vrouwen in Irak op een veilige manier bij een Nederlandse diplomatieke post af te leveren, zei Blok. Berechting in Irak is geen optie, samenwerking hierover met dat land kan pas als de doodstraf is afgeschaft, benadrukte hij.
Er is geen voornemen verdere actie te ondernemen om ISIS-strijders naar Nederland te halen, aldus de bewindsman. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zei ook al dat de tweets van Trump vooralsnog geen reden zijn om het beleid te wijzigen.
ANP