Reportage

Met FvD de provincie in (4): Een overvloed aan leuke dingen voor de mensen in Den Helder

17-03-2019 12:40

Deze zaterdagavond zou Forum voor Democratie (FvD) ergens in de buurt van Alkmaar een avond organiseren, zo vertelt een mevrouw op de tweede rij. Toch had ze niet verwacht dat het Den Helder zou worden. ‘Dat is toch niet in de buurt?’ vraagt ze. FvD had kennelijk problemen een geschikte zaal te vinden, want pas deze week viel de keuze op de Helderse schouwburg De Kampanje. Ideaal is het niet: de twee hoofdzalen zijn al volgeboekt, dus FvD moet zich behelpen met een klein zijzaaltje waar maar 120 mensen in kunnen. Er zitten uiteindelijk zo’n 180 mensen. De fine fleur van de Helderse politiek is ook op komen draven. Zij houden zich koest.

Den Helder is een bijzondere locatie voor FvD. In deze zaal begon de campagne eind 2016 in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Toen was de partij klein, maar kijk eens wat een succes FvD nu heeft, houdt Thierry Baudet ons voor: ‘FvD is een groeiende familie’. Er zijn vandaag mensen in de zaal die destijds ook al bij de familie hoorden. De meeste aanwezigen zijn echter nieuw en een aanzienlijk deel is niet eens lid. Gelukkig kan dat vanavond nog geregeld worden. Je krijgt er een boek van Thierry of Theo bij cadeau. Voordelig het land redden, noemt Thierry dat.

Thierry meldt vol trots dat de laatste opiniepeiling laat zien dat FvD bijna even groot is als de VVD. Er komt een mega-overwinning aan. Met dat vooruitzicht komt FvD alleen nog met veilige uitspraken: Thierry, Annabel Nanninga en Henk Otten praten de zaal vooral naar de mond, spreken het publiek vrijwel niet tegen en roepen regelmatig op om echt te gaan stemmen. Kennelijk zijn ze nog niet zo zeker dat het woensdagavond een historisch feestje wordt. De boodschap FvD te stemmen valt hier in goede aarde, al blijft het wat twijfelachtig of FvD deze regio wel kent. Er worden wat losse opmerkingen gemaakt over de marine. Dat doet het altijd goed in deze contreien.

Thierry houdt een monoloog. Er moet geld naar de zorg en de bureaucratie moet worden aangepakt, horen we. Het klinkt de aanwezigen als muziek in de oren: in Den Helder is het aantal mensen dat afhankelijk is van zorg relatief zeer groot. Het standpunt ‘meer geld’ is zo populair dat niemand op het idee komt te vragen hoe FvD dit gaat doen. Niemand vraagt naar concrete bedragen: hoeveel krijgt de thuiszorg er dan bij? Tevens vraagt niemand naar de claim dat de bureaucratie hard aangepakt gaat worden: dat is immers een standpunt wat al decennialang rondzingt maar nog nooit werkelijkheid is geworden.

Otten heeft eveneens standpunten in de aanbieding waarvan je op voorhand kunt weten dat men ervoor klapt. Hij wil een krachtige impuls voor de koopkracht. De belasting moet fors naar beneden en de pensioenen moeten worden geïndexeerd. Zo wordt het consumentenvertrouwen hersteld en Thierry ziet hierdoor zelfs een heuse cultuuromslag plaatsvinden. Logische standpunten hier in Den Helder, want er zijn in de Noordkop relatief veel ouderen en lage inkomens. Iedereen is meteen verblind en dus vraagt niemand een verklaring waarom de VVD kennelijk is vergeten iedereen gratis geld te beloven.

FvD heeft in deze zaal pas een probleem als de vragen specifiek over de regio gaan. Waar andere politieke partijen dan uitgewerkte standpunten zouden hebben, blijft het bij FvD bij uiterst losse ideeën. Iemand begint te klagen over de bereikbaarheid van Den Helder, een klacht die hier al jarenlang rondzingt. Daar is FvD duidelijk niet op voorbereid. Thierry vertelt dat FvD infrastructuur hoog in het vaandel heeft. Dat klinkt mooi, totdat een mevrouw in de zaal zegt dat ze hier juist woont omdat het zo rustig is. Thierry doet een poging goede bereikbaarheid en rust met elkaar te combineren.

Erg overtuigend klinkt die combinatie niet, al is het maar omdat ‘rust’ niet tot de kernboodschappen van FvD behoort. De problemen met de zaal houden nog even aan. Een vrouw denkt dat FvD een goed netwerk in Den Haag nodig heeft om een betere infrastructuur in de Noordkop te realiseren. Er zijn hooguit op lange termijn plannen in deze richting, weet ze. Ze zal Thierry er een rapport over sturen. Alleen met een goed netwerk kan FvD dit veranderen, denkt ze. Het gaat nog steeds over een verbetering van de infrastructuur in de Kop van Noord-Holland die feitelijk in geen enkel FvD-programma voorkomt.

Thierry lost het probleem op door de vraag handig terug te kaatsen: het Haagse netwerk van FvD is inderdaad nog niet zo goed, maar dat zal beter worden als de partij de verkiezingen wint. ‘Dan gaat het beter’. Zo heeft de zaal wederom een reden om toch FvD te stemmen, al komt er geen duidelijke toezegging dat de weg naar Den Helder zal worden aangepakt. Zo’n belofte vindt zelfs FvD te gewaagd.

Zo komen we op de boodschap van deze avond: FvD heeft veel leuke dingen voor de mensen te bieden, maar daarvoor moet je woensdag wel op ze stemmen, anders komt er niets van terecht. FvD lijkt te zijn vergeten dat het voor de realiseerbaarheid van haar plannen niet erg veel uitmaakt of ze een zeteltje meer of minder heeft.

Chris Aalberts volgt de komende maanden de entree van FvD in de provinciale politiek onder de titel ‘Met FvD de provincie in’. Binnenkort volgt een crowdfundingactie om deze serie mogelijk te maken. Tips voor deze serie zijn welkom via [email protected].