Premier Mark Rutte heeft vorig jaar de publicatie van de eerste doorrekening van het klimaatakkoord opgehouden tot na Prinsjesdag. Hij vond het ‘zeer onwenselijk’ dat Prinsjesdag en de Algemene Beschouwingen in het teken van deze gevoelige kwestie zouden komen te staan, blijkt uit documenten die actualiteitenrubriek Nieuwsuur heeft opgevraagd.
Op aandringen van Rutte zagen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB) ervan af de doorrekeningen op 13 september naar buiten te brengen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat was het daarmee aanvankelijk niet eens, maar had het nakijken. De rapporten werden pas op 28 september, ruim een week na Prinsjesdag, naar buiten gebracht.
Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) stelt dat daarmee ‘de standaardprocedure’ is gevolgd. Het is volgens hem gebruikelijk om dergelijke rapporten gebundeld met een kabinetsreactie naar de Tweede Kamer te sturen. Daar geven de planbureaus in de regel drie weken de tijd voor, aldus de bewindsman. Het kabinet kwam overigens pas op 5 oktober met een reactie op de doorrekeningen.
Ed Nijpels, de voorzitter van het klimaatberaad en formeel gezien de opdrachtgever van de planbureaus, zag uitstel eerst evenmin zitten. “Over het proces van publicatie van de bevindingen van de planbureaus bestond tot op het allerhoogste niveau overeenstemming”, schreef hij op 5 september. Hij wees onder meer op het risico dat de rapporten zouden uitlekken.
Een dag later diende zich evenwel een oplossing aan, waarbij onduidelijk blijft of de bezwaren van Rutte doorslaggevend zijn geweest. Nijpels vroeg het PBL om vertrouwelijke inzage in de volledige doorrekening. Hij voerde daarbij aan dat een samenvatting die eerder was gedeeld met alle betrokkenen, tot veel opmerkingen had geleid vanuit de klimaattafels en de departementen.
“Wij zijn eventueel bereid deze gelegenheid te bieden, zodat de tafelvoorzitters zich beter kunnen voorbereiden”, reageerde PBL-directeur Hans Mommaas. Maar: ‘openbaarmaking op donderdag 13 september wordt dan onmogelijk, gezien de benodigde tijd om het hele rapport te lezen’.
Lees ook – Zoals verwacht: Oude Eerste Kamer drukt Klimaatwet door