Roderick Veelo – Weg was het fatsoen, respect en tolerantie waar Trump-haters zich zo op laten voorstaan

07-06-2019 14:18

Vandaag is het 6 juni. Precies 75 jaar geleden begon in de vroege ochtend de bevrijding van West-Europa. D-day staat voor de grootste invasie over zee ooit. Schouder aan schouder met Britse en Canadese militairen deden 132 duizend Amerikaanse soldaten mee aan Operatie Overlord.

Een groot deel van hen vocht zich op de stranden van Normandië een weg omhoog en verder landinwaarts. In de richting van de Duitse soldaten, die hun machinegeweren en kanonnen op hen leeg schoten.

De Amerikaanse president Trump is naar Europa gereisd om D-day te herdenken. Hij zal aan de Franse kust zijn eer betuigen aan de jongens en mannen die daar op 6 juni 1944 aan land kwamen.

Bij de Slag om Normandië – die 81 dagen later eindigde met de bevrijding van Parijs, raakten 125.847       Amerikaanse soldaten gedood, gewond of vermist.

Dat Trump al een paar dagen in de buurt is is u vast niet ontgaan. Drie dagen was hij op staatsbezoek in Groot-Brittannië. De pers verheugde zich op voorhand. Vooral op de etiquetteblunders die Trump in de buurt van de koninklijke familie (opnieuw) zou begaan.

In het centrum van Londen werden cameraposities ingenomen als voorbereiding op de demonstratie en de weerstand, die tegen zijn bezoek was aangekondigd.

Een hoofdrol in dat verzet werd opgeëist door de burgemeester van Londen, Sadiq Khan. Wat hem betreft was Trump niet welkom in Groot-Brittannië. Hij voerde een campagne om Trump geen staatsbezoek te gunnen. Een ontmoeting met de koninklijke familie moest van hem worden afgezegd.

Volgens de burgemeester vinden de inwoners van Londen de politiek van de Amerikaanse president “aanstootgevend” en is hij om die reden niet welkom. Ik twijfel niet aan de geringe populariteit van Trump in héél Europa, maar hier probeerde meneer Khan toch een klassieke afleidingsmanoeuvre.

De eigen populariteit van Kahn zit op een nieuw dieptepunt en iedere politicus weet wat hem dan te doen staat: het kiezen van een gezamenlijke externe vijand.

Londen is het vertrouwen in deze burgemeester kwijt vanwege de criminaliteit in de stad. Onder Kahn heeft die een grote vlucht genomen. Steekpartijen zijn een epidemie. Ruim 15 duizend vorig jaar. Dat zijn er elke dag 41. Maar Kahn geeft niet thuis en heeft het druk met andere zaken.

Het bezoek van de Amerikaanse president aan Groot-Brittannië was voor de sensatiepers en de anti-Trumpers een drama. Trump hield zich aan de etiquetten en de ontmoetingen met de koninklijke familie en politici waren hartelijk. Er ging eigenlijk niets mis.

En in plaats van de 250 duizend mensen waar de organisatie op gerekend had, kwamen er ‘maar’ 75 duizend demonstranten naar Trafalgar Square.

Tussen hen een enkele Brit met een andere kijk op Trump. En weg was het fatsoen, het respect en de tolerantie waar de anti-Trump demonstranten zich op lieten voorstaan. De onverdraagzaamheid is huiveringwekkend.

Schaamteloos eisen de prive-oorlogjes tegen Trump en een opportunist als Khan voorrang op de herdenking van een historische gebeurtenis van enorme omvang.

De Trump-haters zijn alle verhoudingen kwijt en het respect voor democratie en vrije keuze ook. Wat zij de kinderen en kleinkinderen van die Amerikaanse soldaten kwalijk nemen is, dat ze in 2016 de ‘verkeerde’ president gekozen hebben. De morele hoogmoed die dat vereist is weerzinwekkend.

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLZ.nl.