Absurd huilstuk in de Volkskrant van afgelopen zaterdag: Sterre Lindhout en Loes Reijmer zetten uiteen waarom er toch zo weinig vrouwen aanschuiven in talkshows als DWDD en Pauw en Witteman. Schijnt een e-norm probleem te zijn, er is zelfs een belangengroep voor: www.vrouwenindemedia.nl. Daar valt op de homepage al het woord ‘vakvrouw’, wat onmiddelijk associaties oproept met beroepsvakvrouwen als Karin Bloemen en Tineke Schouten.
De moed zou mij als redacteur ook in de schoenen zinken van zo’n zurige janksite in semi-blij roze met zo’n militant vrouwenteken als logo. Laat maar, we bellen Felix Rottenberg wel weer. Tikken we toch even een typisch vrouwendingetje in als zoekterm, bijvoorbeeld ‘coach‘ en ja hoor. Bingo. Yoga, colourcoaching, dieetcoaching. Meh. Boeie. Okee, wat levert de zoekterm ‘wetenschap’ op? Aanmerkelijk minder hits: wat wetenschap-light, een kruidenvrouwtje (!) en wederom veel coaches. Ja eh. Wees dan behalve vrouw niet zo fokking oninteressant, als je in een goedbekeken talkshow wil. Pathetisch gewoon. Sterre en Loes noemen negen barrieres voor een vrouw om in een talkshow te verschijnen. We lopen ze langs en halen ze en passant even neer:
De vijver
Zie hierboven: met je hobby-coachbaantje ben je natuurlijk niet deel van de talkshow-vijver. In de vijver: lekkere wijven (Carice, Katja, Olcay), sportvrouwen (vooral schaatsers en zwemsters), politici en een enkele schrijfster, actrice of kunstenares. Kun je iets of ben je iets: spring in die vijver! Let op de actualiteit, de vijver is rete-dynamisch. Laura Dekker zou overal kunnen aanschuiven nu, net als de moeder van Joran, een vrouw uit de CDA-top als beoogd partijleider of één van de Bits of Freedom-dames die over de aanstaande BigBrother-awards komt vertellen. Wat ons brengt op het volgende:
Het telefoontje
“Als vrouwen gebeld worden..” zo miepen Sterre en Loes. Ho! Daar gaat het al fout. Bel zelf! Of twitter. Of mail de redactie. Leuk hoor, een twitterprofiel waarin staat dat je ‘mama van twee (b)engeltjes’ en ‘mensenmens’ bent, maar daar zoeken redacteuren meestal niet op. Muts. En als je al gebeld wordt, zeg je natuurlijk gewoon volmondig ja.
De looks
Ja, dat is natuurlijk een punt om je heel erg druk om te maken. Want naast Prem Radhakishun, Marc Marie Huybregts of Jack de Vries steek je natuurlijk al gauw wat muizig en scharrig af. Not. Ben je erg knap, dan krijg je veel glibberige en ongepaste reacties. Ben je lelijk, dan is hoon je deel. Hoe dan ook, je uiterlijk is toch wel onderwerp van gesprek dus zorg gewoon dat je verhaal goed is.
Aan tafel
Grutjes. Hier ga ik Mariska de Haas die in het artikel geciteerd wordt zowaar gelijk geven: niet willen pleasen. Niet nuanceren en je punt dood-trutten. BAM, poneren die zooi.
De presentator
De tuinbroeken van Vrouwenindemedia.nl: “vrouwen vinden dat met name de vermeend ‘seksistische’ Jeroen Pauw hen op een onprettige manier benadert.” Zucht. 1: You wish. 2: Get over it. Je lacht lief naar oom Agent om onder een bekeuring uit te komen maar je punt maken over iets wat jij belangrijk vindt in een goedbekeken talkshow moet op een ‘prettige’ manier? Bescheten gezeik. Zeg dan gewoon dat je niet durft en laat een man aanschuiven op jouw plek.
De andere gasten
O getsie nee, andere gasten! En die zijn het misschien niet met je eens! En die benoemen dingen gewoon zomaar! Als discussie je intimideert, dan hoor je niet aan zo’n tafel. En wat is het ergste dat je kan overkomen? Een verbale schrobbering door Johan Derksen? Join the club.
De borrel
Moet ik dan alles voorkauwen? Neem een glaasje. Ren niet meteen terug naar de oppas. Praat wat. Evalueer gezellig een beetje mee. Hemel, vrouwmens, als je in de piranhavijver van het schoolplein kan socializen kan je het toch overal?
Het internet
En uiteindelijk heeft het internet het natuurlijk gedaan. “Het voornaamse probleem is het virtuele vuurpeloton” ronken de schrijfsters. Want o, o, o, al die vrije meningen die je kan aantreffen op dat dekselse internet. En nare mailtjes. En die anonieme viespeukjes. Ja, een goede reden om maar helemaal niet op TV te durven. Wat denk je: dat mannelijke gasten hier nooit last van hebben? Dat zij alleen loftuitingen via internet krijgen en misschien een mespuntje milde, onderbouwde kritiek? Welnee. Phaedra Werkhoven, hoofdredacteur van Mama Magazine, was tafelgast en kreeg veel bagger over zich heen, maar zij liet zich niet van haar stuk brengen. Zij is trouwens niet aangesloten bij een zeurclub of excuustruusdatabase. Het kan dus wel!
Annabel Nanninga twittert, blogt, doorbreekt stijlloze plafonds en haar claim to fame is vooralsnog het panel van de Rijdende Rechter. Ja, dat is best wel campy maar trekt evengoed zo’n 1,4 miljoen kijkers per aflevering. Hoor.
Beeld cc Pacian