Buitenland

Elder Finnegan Lee (20) en Christian Claus Hjorth (19) bekennen doodsteken agent in Rome

27-07-2019 12:35

Van links af: Elder Finnegan Lee (20) en Christian Gabriel Claus Hjorth (19).

Eén van de twee verdachte Amerikaanse studenten die vrijdag in Rome werden opgepakt op verdenking van het doodsteken van Carabiniere-agent Mario Cerciello Rega (35) heeft bekend. Ook het moordwapen, een mes dat was verborgen in de hotelkamer van de twee Amerikaanse studenten, is gevonden. De twee verdachten zijn Elder Finnegan Lee (20) en Christian Gabriel Claus Hjorth (19), beiden Amerikaans staatsburger en beiden student aan de Amerikaanse John Cabot University in Rome. Het is onbekend wie van de twee studenten heeft bekend de agent te hebben doodgestoken.

Uit een reconstructie in La Republica blijkt in elk geval dat de 20-jarige Elder Lee hoofdverdachte is van de steekpartij die ontstond nadat de twee studenten ruzie kregen met een drugsdealer en vervolgens werden geconfronteerd met Carbinieri-agenten in burgerkleding.

Sergeant Mario Cerciello Rega werd zeker 25 keer gestoken, onder andere in de buurt van zijn hart, en overleed later in het ziekenhuis.

Direct na de steekpartij donderdagavond werd door de Carabinieri in eerste instantie een signalement van ‘twee Noord-Afrikaanse jongens’ verspreid. Hierdoor duurde het lang voordat de twee Amerikanen konden worden opgespoord. Ook na hun arrestatie ging de politie in Rome er nog van uit dat meer mensen bij de moord betrokken zouden zijn en de twee studenten wellicht alleen betrokken waren bij een vermeende roofoverval die aan de steekpartij vooraf was gegaan.

Inmiddels lijkt de zaak juridisch rond te zijn voor een veroordeling: één van de verdachte Amerikaanse studenten heeft bekend, het moordwapen werd (verborgen achter een plank) in hun hotelkamer aangetroffen, er zijn meerdere getuigen die bevestigen dat de twee Amerikaanse studenten in gevecht raakten met de Carabinieri en de portier van hun hotel heeft de twee verdachten rond drie uur ‘s nachts met bloed op hun kleding het hotel zien betreden.

De Italiaanse minister Matteo Salvini heeft via Twitter inmiddels laten weten dat hij de twee ‘het liefste zou willen veroordelen tot dwangarbeid’. In Italië is het echter niet mogelijk iemand te veroordelen tot dwangarbeid.

Lees ook: Verdachten opgepakt voor neersteken agent Rome beiden student Amerikaans universiteit in Rome.

Lees ook: ‘Amerikaan’ steekt agent dood in Rome.

Elder Finnegan Lee en Christian Gabriel Claus Hjorth: