Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: FvD-kiezers willen geen Henk Otten stemmen

25-08-2019 09:45

Terwijl begin augustus het gedoe rondom Henk Otten bij FVD nog vrij weinig electoraal effect leek te hebben, is het nu wel goed te zien dat de electorale glans van FVD afgenomen is.

Enerzijds is dat te merken aan de uitslag van 16 zetels (4 minder dan 3 weken geleden). Anderzijds is dat te zien door de forse daling van het aandeel PS2019 kiezers van FVD, dat nu aangeeft ook FVD voor de Tweede Kamer te stemmen. Dat was eind maart 90%, eind mei 81% en nu nog maar 61%.

(Wel zijn die 16 zetels natuurlijk 14 zetels meer dan bij TK2017).

De PVV profiteert hier het meeste van. Haalde die partij begin april nog maar 8 zetels. Dat zijn er nu 13. 2 meer dan 3 weken geleden.

Daarnaast zien we dat SP en 50PLUS wat kiezers “terug krijgen”. Daardoor staan deze partijen 1 hoger dan 3 weken geleden.

Ook krabbelt D66 wat op. Maar het verlies is nog altijd 8 zetels.

Op dit moment geven de kiezers de partij van Henk Otten c.s. weinig kans op een stem. Van degenen die bij PS2019 FVD hebben gestemd, geeft 1% aan die partij zeker te zullen gaan stemmen en 5% die partij een grote kans te geven. Als dit de cijfers ook nog zouden zijn vlak voor Tweede Kamerverkiezingen dan is de kans klein dat die partij een zetel haalt.

Er zijn ook vragen gesteld over de Brexit. 26% beoordeelt het positief dat Engeland de EU op 31 oktober verlaat en 56% negatief. Bij kiezers van FVD en PVV is bijna drie kwart positief.

Slechts 16% hoopt op een NoDeal Brexit. Ook bij FVD en PVV zijn er meer kiezers voor een deal dan er tegen.

Ten opzichte van vorig jaar is de steun voor een referendum over Nexit amper veranderd. (Nu nog 31%.) Mocht die worden gehouden dan zou, net zoals vorig jaar, 30% voor Nexit stemmen. Ook hier zien we alleen bij kiezers van FVD en PVV duidelijke meerderheden voor.

Ten slotte is het onderzoek van vorig jaar herhaald t.a.v. de beoordeling van President Donald Trump. Was vorig jaar 14% van de Nederlanders positief over hem. Dat is nu 18%. Alleen onder kiezers van FVD en PVV is er een meerderheid die hem positief beoordeelt. Zij zijn wat positiever dan een jaar geleden.

Volledige PDF hier.

Maurice de Hond