Regio

Lachgasbedrijf Ufogas mag demonstreren in Amsterdam maar geen ballonnen uitdelen

04-09-2019 18:53

Ufogas, het bedrijf dat lachgas verkoopt bij uitgaansgelegenheden, mag donderdag geen 20.000 gratis lachgasballonnen uitdelen tijdens een manifestatie in Amsterdam. Dat laat de gemeente weten. De eigenaar van Ufogas wil demonstreren voor het stadhuis uit onvrede over het gemeentelijk beleid, maar de gemeente staat niet toe dat hij de ballonnen uitdeelt en heeft hem verzocht de betoging te verplaatsen naar het Waterlooplein, aan de achterkant.

Lees ook – Amsterdam legt verkoop lachgas op straat aan banden (En het bedrijf Ufogas in het bijzonder)

“De gemeente Amsterdam heeft de eigenaar van Ufogas laten weten dat hij het recht heeft om te demonstreren”, aldus de woordvoerder van burgemeester Femke Halsema. “Maar het uitdelen of verkopen van lachgas is niet toegestaan, vanwege een realistische kans op wanordelijkheden. Ook de aanwezigheid van gasflessen of voertuigen waarmee je gasflessen kan vervoeren wordt niet toegestaan.”

Om te voorkomen dat Ufogas toch lachgas uitdeelt of verkoopt is een last onder dwangsom opgelegd. De manifestatie mag van de gemeente niet voor het stadhuis plaatsvinden, omdat de hoofdingang van de Nationale Opera dan niet toegankelijk meer is.

Ondertussen blijkt ‘Lachgaskoning’ Deniz Üresin (25), eigenaar van het inmiddels roemruchte Ufogas en zelf frequent gebruiker, maandag met ‘een kleine beroerte’ opgenomen in het ziekenhuis. Dat meldt het Parool woensdagavond.

Het kwam door vermoeidheid, niet zozeer door zijn veelvuldige gebruik van zijn eigen lachgas, is Üresins overtuiging zegt hij tegen de krant.

Kamervraag van de week – PvdA kan rustig ademhalen; gebruik van lachgas is niet slecht voor het klimaat

ANP/TPO