Politiek

Wethouder (D66) Lieve Stad van hoop stapt op wegens rokende puinhopen afvalcentrale AEB

11-09-2019 10:11

De Amsterdamse wethouder van financiën Udo Kock (D66, tevens loco-burgemeester) stapt per direct op omdat hij door het linkse stadsbestuur niet wordt gesteund bij het privatiseren van de inmiddels in alles falende  afvalcentrale AEB waarvan de gemeente eigenaar is. Dat meldt Kock in een brief aan burgemeester Femke Halsema (GroenLinks).

Nu Kock is opgestapt is het nog maar de vraag of D66 überhaupt blijft deelnemen aan het college van B&W.

Hier de hele brief van Kock (pdf).

Volgens Kock is uit onderzoek gebleken dat de crisis bij AEB het beste kan worden bestreden door het bedrijf volledig te privatiseren. Maar het college zou liever in zee gaan met publieke partijen. Die optie kost de stad volgens de vertrekkende wethouder meer geld, geeft meer financiële risico’s en minder kans op een succesvolle doorstart. “Ik kan geen verantwoordelijkheid dragen voor een besluit dat evident risicovol en onnodig kostbaar is voor Amsterdam en haar inwoners”, aldus Kock.

De Amsterdamse fractie van D66 zegt het erg jammer te vinden dat Kock opstapt, maar die beslissing te respecteren. Verder moet de fractie zich nog beraden op haar positie in de kwestie, aldus een woordvoerder, die niet op de uitkomst vooruit wil lopen.

Oppositiepartij VVD wil in de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering een spoeddebat over het vertrek van Kock en over “de toekomst van D66 in dit college. Linkse principes lijken op de realiteit te stuiten”, aldus de Amsterdamse liberalen. Oppositiegenoot Forum voor Democratie Amsterdam laat via Twitter weten: “Kneiterlinks college kiest dogma boven uw portemonnee: zelfs als privatiseren van deze geldoven de beste optie is, zeggen ze NJET en offeren een pragmatisch wethouder.”

AEB is verantwoordelijk voor het verbranden van afval en de levering van warmte. Het bedrijf kampt met technische mankementen en miljoenentekorten en om veiligheidsredenen liggen vier van de zes verbrandingsovens al een tijdje stil. Dat is niet alleen een Amsterdams probleem. Bij AEB wordt ook veel afval uit de rest van Nederland en zelfs uit het buitenland verwerkt. Het is een verzelfstandigd bedrijf waarvan de gemeente Amsterdam 100 procent aandeelhouder is.

Lees ook: Kneiterlinkse 020-wethouder Rutger Groot-Wassink (GL) ziet ‘geen crisis’ na opstappen D66-wethouder financiën