Modeblogger: Fashionnerdic

07-11-2011 14:00

Meet Ilanka Verhoeven, het artistieke brein achter Fashionnerdic . Als kleurrijke minimalist is zij niet te missen. Als ik bij haar langsga op de Willem de Kooning Academie vertelt ze over haar blog en gunt ze ons een kijkje in het artistieke denkproces dat erachter schuilt.


Twee jaar geleden is Ilanka begonnen met haar blog, die inmiddels groter is geworden dan ze ooit had gedacht. Dat zij onderweg opgepikt werd door Vogue Paris is niet alleen een kwestie van geluk. Met haar onderscheidende stijl van veel kleur en haar gave om oneindig te combineren, heeft ze die plek in Vogue Paris meer dan verdiend.

Sinds een jaar is op Fashionnerdic elke dag een nieuwe post te bekijken. Toch is voor Ilanka kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. 

“Ik blog elke dag, want mijn lezers vinden dat heel erg leuk, zo blijven ze ook hangen. Nu is dat niet het belangrijkste, ik doe het vooral met héél veel plezier, dat is de voornaamste reden dat ik blog, maar ik wil wel dat mijn lezers het leuk blijven vinden. Op het moment probeer ik mijn blog een andere wending te geven, wat creatiever, wat meer onderscheidend. Voor de fotografie probeer ik samen met Jasper  een concept te verzinnen en mooie plekken op te zoeken. Daar gaat veel tijd in zitten.”

“Een jaar geleden begon ik met elke dag bloggen, nu is dat inmiddels voor veel blogs normaal. Je ziet bij heel veel blogs dat de kwaliteit achteruit gaat als ze elke dag gaan bloggen. Ik wil ze absoluut niet afkraken, maar veel bloggers voelen een zware druk. Natuurlijk voel ik ook wel eens dat ik iets moet posten, maar niet weet wat of geen tijd kan maken voor een outfitpost. Nu ben ik heel erg bezig ben met de kwaliteit van mijn blog, van de fotografie en van het schrijven en dat ik creatiever wil worden. Daarom denk ik nu vaak ‘oké, als ik er geen tijd voor heb, dan niet.’”

Wat zeker ook bijdraagt aan de kwaliteit van haar posts zijn de poëtische teksten die Ilanka erbij schrijft.

Kleding en schrijven zijn grote passies van mij. Mijn blog is een verzameling van foto’s, van visuele beelden en schrijven, het is een brug om je te laten zien hoe die twee heel erg met elkaar verbonden zijn. Voor mij is schrijven de manier om uit te leggen hoe ik dingen zie. Achter een visueel beeld, een outfit, schuilt een filosofie. Dat ik niet schrijf over wat ik op een dag allemaal doe heeft ook te maken met het feit dat ik erg gesteld ben op mijn privacy. Schrijven over alles wat ik doe, heeft ook voor mij geen toevoegende waarde.”

Veel van de creativiteit die Ilanka in haar posts stopt, krijgt ze mee op de Willem de Kooning Academie, waar ze nu voor het tweede jaar studeert.

“De academie is voor mij heel belangrijk. Ik ben een jaar geleden hier binnengekomen en ik merk nu al dat in mij als persoon en de dingen die ik wil bereiken zoveel is veranderd. In het eerste jaar ben je helemaal niet zo goed bezig, je bent maar wat aan het doen, wat aan het creëren en in het tweede jaar ontwikkel je je heel erg.”

“Ik kwam hier om te leren over mode voor later in het werkveld, maar ik had niet verwacht dat ik me als persoon ook zo zou ontplooien. Ik merk dat mijn interesse nu veel breder zijn geworden. Eerst was het gewoon lekker kleding aan doen, leuke fotootjes maken hier, leuke fotootjes maken daar. Nu ga ik dieper op de materie in.”

“Ik heb altijd gezegd dat ik fashionstylist wil worden, en daarom ben ik ook deze opleiding gaan doen. Maar deze opleiding is zo breed: fotografie, film, interieurstyling, alles zit erin. Ik ben nu achter dingen gekomen die ik niet kende.”

Om alle nieuwsgierigheid naar die nieuwe dingen te voeden, bezoekt Ilanka musea en leest ze veel boeken. Veel doet ze samen met Jasper, haar partner in crime op de academie. Vóór ons interview doken ze samen tussen de boeken in de mediatheek. 

“Ik had last van mijn armen, zoveel boeken had ik. Er ligt nu beneden in de mediatheek een stapel boeken met een briefje erop: ‘Afblijven, we zijn zo terug!’.

“Jasper en ik zijn twee grote nerds. We zitten heel vaak in de mediatheek beneden en dan gaan we door oude Vogues, A Magazine en nog veel meer, je krijgt een andere kijk daardoor. Verder bezoek ik musea voor inspiratie, je moet op zoek naar informatie, heel nieuwsgierig zijn.Ga ook eens alleen naar Parijs, of ga alleen naar Londen, ik denk dat dat heel erg helpt met zelfontplooiing. En als je jezelf goed kent, maak je anderen ook gelukkig.”

Alle foto’s zijn afkomstig van Ilanka’s blog