Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Nog maar de helft van de Groenlinks-achterban overweegt nog een stem op Groenlinks

06-10-2019 09:45

Ook deze week zien we weinig verschuivingen. Bij GroenLinks zien we een toename van mensen die bij TK2017 GroenLinks stemden en nu zeggen niet te weten welke partij te stemmen. Op dit moment geeft nog maar ongeveer de helft van de GroenLinks-kiezers van TK2017 aan nu weer GroenLinks te zullen stemmen. Bij ieder van de regeringspartijen, ook bij D66, is dat percentage hoger.

Onder de GroenLinks-kiezers van PS2019 geeft tweederde aan nu weer GroenLinks te stemmen. En ook hier zien we bij de regeringspartijen hogere cijfers. Bij de grotere partijen is dit cijfer van de PvdA trouwens het hoogst (maar is niet veranderd t.o.v. de vorige week).

Per saldo staat D66 (+1) nu met 12 zetels gelijk met GroenLinks (-1).

29 procent vindt de nieuwe aanpak van GroenLinks een goede manier om in het Parlement te opereren en 49 procent niet. Er is een groot verschil in beantwoording tussen kiezers van regeringspartijen en oppositiepartijen. GroenLinks-kiezers reageren verdeeld.

Vandaag zijn er verder stellingen voorgelegd over het onderzoek naar corruptie van twee wethouders in Den Haag en het boerenprotest: 66 procent van de Nederlanders staan achter de eisen van de boeren. (pdf)

Grote verschillen zien we tussen PVV, FVD, CDA en 50PLUS aan de ene kant en D66, GroenLinks en PvdD aan de andere kant.