Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan ‘Honorary Companion’ Rutte

11-10-2019 09:31

Kinderboekenweek 2019Kinderboekenweek 2019

Meneer Rutte,

Wakker worden!

Ik snap dat u eigenlijk liefst de hele dag de medaille zou poetsen die u woensdag kreeg wegens uw benoeming tot ‘Honorary Companion in the Order of Australia’.

Het is nogal wat om geprezen te worden voor ‘voortreffelijk en voorbeeldig leiderschap’ na de aanslag op de MH17. U en ik weten wel dat er nog een smetje in de vorm van een hele grote onderste steen op ontdekking ligt te wachten, maar zolang het CDA in de coalitie zit, blijft het schepje van Pieter Omtzigt onberoerd in een garage in Enschede staan. Dat heeft u zo geregeld met Sybrand Buma en de NRC.

Maar goed, terzake.

 

Dictator Erdogan eist dat de EU zijn grote smoel houdt over de komende genocide op de Koerden (en het herhuisvesten van miljoenen in Turkije verblijvende vluchtelingen) in Noord-Syrië. En als de EU zijn grote smoel niet houdt, dan stuurt dictator Erdogan 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen (en duizenden IS-terroristen) richting de EU-landen.

Dictator Erdogan is niet van het poldermodel.

Dus ik heb even een gek ideetje.

Wat Erdogan ook roept, waar Erdogan ook mee dreigt, hoeveel geld Erdogan ook wil om zijn dreigement niet ten uitvoer te brengen, ‘Europa’ (lees: de EU) zegt: “Nee”. En tegelijkertijd zorgt ‘Europa’ dat de grens tussen Turkije en ‘Europa’ hermetisch wordt afgesloten. Te land, ter zee en in de lucht.

Behalve natuurlijk voor uitgaand verkeer.

Al die Turken in de diaspora die dictator Erdogan bij verkiezingen in het zadel houden, de Nederturken voorop, legt ‘Europa’ geen strobreed in de weg om hun Grote Leider van iets dichterbij te gaan bewonderen. Desnoods betalen jullie hun ticket, mits enkele reis.

Ik hoor u denken: en wat nu als ons bevriende staatshoofd vervolgens alle all-inclusive vakantiegangers de rekening laat betalen en ze geen terugreisvisum geeft?

Nou, niks.


Die voeren altijd als argument om de economie van de dictatuur te steunen aan dat het een prachtig, goedkoop land is en dat de mensen er echt enorm aardig zijn.

Daar mogen ze dan een tijdje langer van genieten.

En als ze even twitteren dat dictator Erdogan een dictator is, is er vast wel een klikturk die wil zorgen dat dat langere verblijf gratis wordt.

Staatshotel De Kerker heeft nog kamers vrij.

Ik zie het weer te simpel hè, meneer Rutte?

‘We’ moeten hier vanwege de geopolitieke belangen samen uit komen hè, de dictator en jullie?

Dat pakte immers bij de vluchtelingendeal in 2016 ook zo geweldig uit ;-)

Groet,

JanD

PS. Durft u de Armeense genocide inmiddels ‘de Armeense genocide’ te noemen? Of is het nog altijd ‘de Armeense kwestie’?

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (via Back me) en door incidentele giften (via Bunq me).