“Ik doe een appel op de Tweede Kamer en op de minister”, zei burgemeester Femke Halsema als toelichting op de maatregel dat Amsterdam mensen van specialistische politieteams gaat verschuiven naar de basisdienst, het ‘blauw op straat’, om zo de krapte binnen het korps op te lossen.
Ze wijst erop dat de politiecapaciteit landelijk wordt vastgesteld en dat er de afgelopen jaren wel degelijk mankracht is bijgekomen, dankzij inspanning van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). “In Amsterdam hebben we 60 extra agenten gekregen, maar als je er tegelijkertijd 480 kwijtraakt, dan begrijpt u dat dat natuurlijk niet voldoende helpt.”
“De Tweede Kamer en het kabinet zullen zich moeten realiseren dat de infrastructuur van onze rechtsstaat op dit moment wel heel kwetsbaar wordt”, aldus Halsema. Er komt dan wel meer ‘blauw op straat’, maar burgers zullen ook gaan merken dat ze langer moeten wachten op afdoening van hun strafzaak.
De nachtelijke sluiting van een aantal politiebureaus vindt Halsema “ingewikkeld uit te leggen aan onze eigen inwoners, omdat die ook ‘s nachts moeten kunnen rekenen op de aanwezigheid van de politie. Wat de maatregel verzacht, is dat de sluiting gebruikt wordt om diensten te sparen van agenten op straat”, zegt de burgemeester.
“Alle maatregelen die we nemen zijn verschuivingsmaatregelen, we verschuiven inzet vanuit specialismen, vanuit de nachtdiensten, naar agenten op straat, overdag maar ook in de nachtelijke uren, om ervoor te zorgen dat agenten zo dicht mogelijk bij onze gewone bevolking staan.”
Anp
Lees ook: Politiebonden waarschuwen al 17 jaar voor tekortagenten, overheid doet al jaren helemaal niks
Lees ook: Lieve Stad van Hoop gaat georganiseerde misdaad aanpakken met minder, minder, minder politie