DAZHOU – De smog in China komt helemaal niet door de industriële productie. Dat zegt een topman van een organisatie in de Chinese stad Dazhou die zich bezighoudt met milieuvraagstukken. Het is de schuld van de Chinezen zelf. Die roken te veel spek.
Vooral in de periode voor het Chinese nieuwjaarsfeest wordt er veel spek gebakken. Het is een van de traditionele gerechten die dan wordt gegeten. Rao Bing, het hoofd van de milieuclub, zei tegen het persbureau Xinhua dat de speciale methode om spek te roken een grote bijdrage levert aan de luchtvervuiling in heel China.
Nadat Rao zijn uitspraken had gedaan, werden er meteen vraagtekens bijgezet. In de stad Chongqing besloten medewerkers van een gezondheidsorganisatie eens te onderzoeken of het roken van spek echt zo schadelijk is. Ze constateerden dat er wel sprake was van een beetje luchtverontreiniging, maar dat die in het niet valt bij de uitstoot van schadelijke stoffen door de industrie, meldt een avondkrant in Chongqing.
Het is niet de eerste keer dat autoriteiten de oorzaak van de smerige lucht in China op de burgers proberen af te schuiven. Onlangs verbood het stadsbestuur van Beijing houders van stalletjes om vlees te barbecueën op straat. Volgens critici zet die maatregel echter geen zonden aan de dijk.