Na British Airways schrapt ook de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa alle vluchten naar China vanwege het coronavirus. Dat melden Duitse media. Volgens persbureau Reuters heeft de maatschappij zelf nog geen officiële verklaring gegeven. Het besmettelijke coronavirus heeft al aan ruim 130 mensen het leven gekost. Zo’n 6000 mensen raakten wereldwijd besmet. Eerder woensdag werd al bekend dat British Airways niet meer op China zou vliegen vanwege het virus.
KLM vliegt vooralsnog gewoon volgens schema naar bestemmingen in China. Dat meldde de maatschappij woensdagmiddag in een reactie op berichten dat verscheidene maatschappijen wel hun vluchten naar het land opschorten vanwege de uitbraak en de verspreiding van het nieuwe coronavirus in het Aziatische land.
Reisbrancheorganisatie ANVR adviseert aangesloten reisbureaus tot het einde van februari geen reizen te organiseren naar China. In dat land zijn inmiddels 132 mensen overleden aan het nieuwe coronavirus, waarmee zo’n 6000 mensen in China zijn besmet.
Bij de ANVR zijn zo’n driehonderd reisorganisaties aangesloten. Daarvan verzorgen er circa zestig reizen naar China. Volgens de ANVR is op dit moment “een handjevol” Nederlanders met een van hun organisaties in China. Het advies om tot en met 29 februari geen reizen naar het Aziatische land te organiseren volgt op overleg met de grotere organisatoren van China-reizen.
Volgens een woordvoerster van de ANVR krijgen mensen die een reis hebben geboekt via de touroperator geld terug als deze annuleert. Reizigers die zelf zo’n reis annuleren kunnen dit echter niet kosteloos doen. Dat geldt voor het Verbond van Verzekeraars over het algemeen ook voor mensen die op eigen houtje een reis hebben geboekt en individueel tickets kochten en hotels reserveerden. Annuleringsverzekeringen voorzien met name in vergoedingen bij afzeggen wegens problemen in eigen land, zoals het overlijden van een dierbare of ziekte van de reislustige zelf.
Nu is het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor China nog geel. Mocht die oranje of rood worden en ga je dan toch naar China, dan wordt het volgens het Verbond ook een probleem als je daar ziek wordt door het coronavirus. Vergoeding van repatriëring kan dan een probleem worden, omdat je willens en weten het risico hebt genomen. Alleen voor de regio rond Wuhan geldt al code oranje.
ANP