ROTTERDAM – Met de Britse politieke thriller War Book is woensdagavond het International Film Festival Rotterdam (IFFR) begonnen.
De festivalorganisatie heeft het nieuwste werk van filmmakers over de hele wereld naar Nederland gehaald. Op de 44e editie van het festival in Rotterdam zijn de komende tien dagen 202 speelfilms te zien, waaronder 47 wereldpremières. Bovendien staan er 233 korte en middellange films op het programma.
Het komende filmfestival is de laatste voor festivaldirecteur Rutger Wolfson. Hij stopt er na acht jaar mee. In zijn openingstoespraak legde hij uit hoe de thema’s van het filmfestival mensen kan helpen om de complexe en vaak verwarrende wereld waarin we leven te begrijpen. “Als we naar het hier en nu kijken, beschikken we niet over een vizier. Terwijl er zoveel gaande is, is het moeilijk om verder te kijken dan de hypes van het dagelijkse nieuws. Film helpt ons de almaar veranderende wereld te snappen. Een filmfestival kan dienen als een platform of een katalysator om na te kunnen denken over deze veranderingen. Dat is wat wij doen”, zei Wolfson.
Propaganda
Het themaprogramma 24/7 gaat bijvoorbeeld over de ‘aandachtseconomie’ waarin media en bedrijven met elkaar concurreren om de tijd van de consument. What the F?! gaat over de definities van het feminisme van vandaag. Wolfson noemde de openingsfilm War Book een film die perfect past in het themaprogramma Everyday Propaganda, dat uitlegt hoe propaganda werkt.
Zakelijk directeur Janneke Staarink ging in haar toespraak in op de Tiger Release, een innovatief distributiemodel in samenwerking met Infostrada Creative Technology. Hiermee kunnen filmmakers hun festivalfilms uitbrengen via wereldwijde video on demand platforms als Netflix, iTunes, YouTube, Vimeo, Google Play en PlayStation Network. Filmliefhebbers thuis krijgen door deze samenwerking toegang tot artistieke films van hoge kwaliteit.
Ook blikte Staarink vooruit naar IFFR Live. Tijdens dit experiment dat zaterdag begint, gaan films simultaan in veertig filmtheaters in Europa in première. De wereldpremière van The Sky Above Us van regisseur Marinus Groothof wordt volgende week als enige ook gelijktijdig uitgezonden door Interactieve Televisie van KPN. Voor- en achteraf kan het publiek in de bioscoop of thuis filmmakers via een liveverbinding zien en via Twitter deelnemen aan de Q&A-sessie.