Vrijheid, dat is het ontbreken van angst. Het coronavirus maakt ons minder vrij, omdat we bang zijn voor het onbekende. De helft van de mensen zal het krijgen, zei de minister-president. De politiek moet ‘honderd procent van de maatregelen’ nemen met ‘vijftig procent van de kennis.’ Zoveel onzekerheid, dat zijn we niet meer gewend. Een goede remedie tegen angst is humor. Mijn vrouw vroeg of ik een leuk liedje wilde opzetten, voor een beetje vrolijkheid in deze coronatijd. De keuze was niet moeilijk, dat werd Popcorn. Een vreemd lied, van een vreemde componist, op een al even vreemd instrument.
Gershon Kingsley componeerde het deuntje van ‘Popcorn’ in 1969 toen hij thuis op de piano aan het improviseren was op de muziek van Bach (Invention). Kingsley was geboren in Duitsland als Ksinksi, in een half Joods gezin. In 1938 vluchtte hij uit Hitler-Duitsland en ging hij religieuze muziek maken in de kibboets. Na de Tweede Wereldoorlog vertrok hij naar Amerika en noemde hij zichzelf Kingsley. In de VS verdiende de klassiek geschoolde muzikant zijn geld met reclamemuziek. Maar Kingsley ging ook experimenteren met elektronische muziek. ‘Popcorn’ zou de allereerste ‘elektronische’ hitsingle worden.
De aanstekelijkheid van ‘Popcorn’ is niet alleen het gevolg van het deuntje van Kingsley, maar ook van het bijzondere geluid. Dat is het geluid van de ‘Moog’. Een reusachtig apparaat vol snoeren en lampen en knoppen ontwikkeld door Robert Moog. Dat was in een tijd dat de synthesizer nog niet bestond. Het ding bracht ongekende geluiden voort en werd een geliefd instrument in de experimentele muziek. In de popmuziek werd het eveneens gebruikt, door bands als The Doors, The Rolling Stones en The Beatles. Maar de Moog was bovenal een geliefd instrument voor de muzikale schnabbelaar Gershon Kingsley.
Een commercieel succes was ‘Popcorn’ niet, tot het liedje werd opgepikt in de dansscène van Parijs. Daarna ging het opeens razendsnel en verspreidde dit aanstekelijke deuntje zich als een virus over de hele wereld. Het liedje stond ook in Nederland wekenlang op nummer 1. Van ‘Popcorn’ werden verschillende versies gemaakt, door uiteenlopende artiesten. De meest bekende is die van Hot Butter uit 1972. Meer recent zijn de versies van Crazy Frog (2005) en van The Muppets (2010). In het volgende filmpje wordt de muziek ondersteund met een gepast dansje. Het is voorzien van een opmerkelijk camerawerk.