De Duitse autoriteiten zien nu toch nut in het dragen van eenvoudige mondkapjes door burgers. De Duitse tegenhanger van gezondheidswaakhond RIVM, het Robert Koch-Institut, heeft zijn richtlijnen in de strijd tegen het coronavirus aangepast. Inmiddels is een meerderheid van de Duitsers voor de verplichting een masker te dragen in bijvoorbeeld supermarkten en het openbaar vervoer.
Als mensen een stofmasker of een andere bescherming dragen voor mond en neus, kan dit het risico verkleinen dat het virus op anderen worden overgedragen, meldt de RKI-website. Het RKI benadrukt dat zo’n bescherming bij de eenvoudigere kapjes niet wetenschappelijk is bewezen, net zo min als dat zo’n masker zou beschermen tegen een infectie door anderen. Voorheen had RKI alleen bescherming aanbevolen voor mensen met acute luchtwegaandoeningen. Ook bij het dragen van een masker is het nodig je aan de regels te houden om verdere verspreiding te voorkomen, zoals handen wassen en afstand houden, zegt het RKI.
Ongeveer 2300 artsen en verpleegkundigen in Duitse ziekenhuizen zijn tijdens hun werk besmet geraakt met het nieuwe coronavirus.
Volgens het instituut gaat het nog om een bescheiden inschatting en zal het werkelijke aantal veel hoger liggen. Duitse ziekenhuizen kondigden deze week aan hun capaciteit te verhogen om het groeiende aantal coronapatiënten te kunnen opvangen. Op veel plekken is echter een tekort aan beschermende middelen voor het ziekenhuispersoneel. De uitval van personeel vergroot de druk op het gezondheidssysteem.
Volgens de jongste cijfers van het Duitse persbureau DPA, dat zelf data van de deelstaten verzamelt, waren er donderdagmiddag meer dan 77.500 besmettingen vastgesteld in Duitsland. Zeker 950 mensen overleefden de besmetting niet.
ANP