De olieprijsoorlog tussen Rusland en Saoedi-Arabië kwam op 12 april eindelijk tot een einde, toen de Verenigde Staten een ongekende stap deden om een deal te sluiten die de olieprijzen zou stabiliseren, dit met het ultieme doel om het evenwicht op de wereldwijde financiële markten te herstellen. Het resultaat: historische bezuinigingen op de olieproductie die van toepassing zijn op alle leden van de OPEC + tot 9,7 miljoen vaten per dag voor mei en juni (ongeveer 10% van de wereldwijde productie). Daarna zullen de productiebeperkingen naar verwachting afnemen tot naar schatting 8 miljoen vaten per dag van Juli tot Januari 2021, gevolgd door 6 miljoen vaten per dag vanaf Januari 2021. Natuurlijk hangt dit allemaal af van de toestand in de wereld nadat het coronavirus is gepasseerd.
De grotere vraag is, zal het voldoende zijn om de olieprijzen op een duurzamer niveau te brengen? Om de huidige situatie in perspectief te plaatsen; bedenk dat vóór de COVID-19-pandemie de wereldwijde handel werd aangedreven door 100 miljoen vaten per dag, maar aangezien die vraag met ongeveer 35% is afgenomen, lijkt het onwaarschijnlijk dat de bezuinigingen, hoewel drastisch, niet genoeg zullen zijn om de olieproductie te ondersteunen met de vraag. *
De olieverlagingen die door de nieuwe overeenkomst zijn vastgesteld zullen naar verwachting de opkomende economieën van het Midden-Oosten en Afrika ontlasten, althans voorlopig. Ook zullen ze de impact verminderen op Amerikaanse oliebedrijven die tot 10 miljoen werknemers in dienst hebben. Maar een oplossing voor de lange termijn is het niet, zoals Per Magnus Nysveen analist bij het Noorse adviesbureau Rystad Energy herhaalde: “Dit is in ieder geval een tijdelijke verlichting voor de energie-industrie en voor de wereldeconomie. De industrie is te groot om te laten mislukken”. Verwachtingen voor de olieprijzen – die nog maar zes jaar geleden meer dan $ 100 per vat waren – zien ze voor onbepaalde tijd op of onder de $40 zweven.
De enorme daling van de olieprijzen heeft een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de algehele impact van de COVID-19-crisis op de wereldeconomieën. “De extreme volatiliteit die we op oliemarkten zien, is schadelijk voor de wereldeconomie in een tijd dat we dit het minste kunnen veroorloven”, zegt Fatih Birol, hoofd van de International Energy Agency en een prominente figuur in de deal. Tot dusver zijn de olieprijzen dit jaar met de helft gedaald, aangezien de aanvankelijke daling van de vraag werd aangewakkerd door de olieprijsoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland, zelfs toen de historische deal werd gesloten, daalden de olieprijzen van topproducent Brent op 9 April met 4,1% tot ongeveer $ 31 per vat, slechts drie dagen voordat de voorwaarden werden afgerond.
De nieuwe productiebeperkingen vonden plaats op vrijdag 1 Mei en drie dagen later begonnen landen als Italië, Finland en bepaalde staten in de VS hun lockdown-beperkingen te versoepelen. Het resultaat: de olieprijzen stegen op maandag 4 Mei met 3%. De ruwe Brent-olie steeg met 2,9% naar $ 27,20 per vat, terwijl de WTI-olie met 3,1% steeg naar $ 20,39 per vat. Zou het een opleving kunnen zijn van het sentiment op de olieprijsmarkt? Onderzoekers zoals Gene McGillian, de VP van marktonderzoek bij Tradition Energy in de VS, lijken het te denken. “De markt blijft bewegen met het idee dat het beter gaat. De langzame herstart van niet alleen enkele staten hier in de VS, maar ook enkele landen in Europa beginnen een deel van de vraagangst gedeeltelijk te verlichten.”
Goldman Sachs heeft zijn eigen optimisme uitgesproken over de olieprijzen in de komende maanden dankzij de productieverlagingen en het hoopvolle herstel van de vraag naar olie. De Wall Street Bank verhoogde haar prognose voor 2021, waardoor Brent-olie steeg van $ 52,50 naar $ 55,63 per vat en WTI-olie van 48,50 dollar per vat tot $ 51,38 .
Maar ondanks het overkoepelende optimisme blijft de hernieuwde spanning tussen de VS en China over de oorsprong van het coronavirus druk zetten op de toch al kwetsbare markt, wat in de nabije toekomst meer potentiële volatiliteit voor olieprijzen aangeeft.
Meer nieuwsartikelen van Vestle als deze lezen? Meld u vandaag nog aan en u krijgt toegang tot nog meer Vestle-nieuwsartikelen, evenals vele andere leermiddelen, zelfs 1-op-1 training met een live coach om u te helpen in uw eigen tempo te leren. Download de Vestle iOS-app om altijd en overal te beleggen. Ook beschikbaar voor Android.
Vestle (voorheen handelend onder de naam iFOREX) is een handelsnaam van iCFD Limited, die door de Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) is gelicenseerd en gereguleerd onder vergunningnummer 143/11. Het materiaal in dit document zijn gecreëerd in samenwerking met Vestle en mag op geen enkele wijze worden uitgelegd, expliciet noch impliciet, direct noch indirect, als beleggingsadvies of als aanbeveling of suggestie voor een beleggingsstrategie met betrekking tot een financieel instrument, op welke manier dan ook. CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 84.6 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. De in dit document vermelde resultaten uit het verleden of gesimuleerde resultaten uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Volledige disclaimer: https://www.vestle.nl/legal/analysis-disclaimer.html