Krakers dringen Rotterdams coronacentrum voor geestelijk gehandicapten binnen

10-08-2020 16:03

De Patio in Rotterdam. (Screenshot Google Maps)

Een groep krakers is vorige week opvangcentrum voor verstandelijk gehandicapte coronapatiënten ‘De Patio’ in Rotterdam-Zuid binnengedrongen. Nadat de officier van justitie had geoordeeld dat ze daar weg moesten, kregen ze één dag de tijd om hun spullen te pakken. Een dag later bleek het pand leeggeroofd. “Zelfs de knuffelbeertjes hebben ze onthoofd, zeker aan de hond gevoerd die ze bij zich hadden”, zegt projectleider Maarten de Kort van zorgorganisatie Middin. Dat meldt het AD maandag.

De Patio was nog niet in gebruik maar wel volledig ingericht en klaar voor gebruik. Het pand werd nog niet bewoond maar gezien de toename van besmettingen houdt Middin daar wel rekening mee.

Vorige week trokken negen krakers het pand binnen. Twee dagen later kreeg Middin een e-mail van hun advocaat waarin zij aankondigden ‘het pand in gebruik te hebben genomen als woning’. Het Openbaar Ministerie oordeelde dat het niet om een ‘kraak’ ging maar om ‘huisvredebreuk’. De krakers leken aanvankelijk mee te werken en spraken af een dag later te vertrekken. Een dag later bleek dat tv’s, de wasmachine, computers en zelfs cilindersloten gestolen waren.

De zorginstelling doet aangifte van inbraak en diefstal.