Binnenland

Half Leids zangkoor besmet met corona ondanks strikte naleving regels

01-10-2020 13:36

Zangkoor in het pre-corona tijdperk, foto Pixabay

Na een repetitie van het Leidse hobbykoor Populus Unus in Cantione hebben negen koorleden corona gekregen. Nou is dat in eerste instantie niet heel verwonderlijk aangezien bekend is dat (luid) zingen en stemverheffingen extra verspreiding van het virus kan veroorzaken. Toch is de uitbraak heel opvallend aangezien het koor zich op bijna overdreven wijze houdt aan de veiligheidsvoorschriften.

Hoewel geen van hen ernstig ziek is geworden zit de schrik er goed in bij de koorleden:

‘We zijn wel heel erg geschrokken. Andere koren moeten dit weten. We hebben ons aan alle regels van het Koornetwerk Nederland gehouden. Wat ons is gebeurd, kan iedereen overkomen.’

Aldus bestuurslid Marijke Meijer, die zelf thuiszit met lichte klachten. Volgens de amateurzangeres heeft het strikte naleven van de voorschriften mogelijk zelfs een averechts effect gehad:

‘Misschien hebben we te veel geventileerd, waardoor het virus zich heeft kunnen verspreiden met de luchtstroom.’

Nog frappanter is het dat het koor grotendeels bestaat uit medisch geschoolden. De in totaal 33 koorleden vonden de oude repetitieruimte te klein toen ze na de zomer weer wilden oefenen. Later werd een groter en, naar men aannam, veiliger onderkomen gevonden in een buitenwijk. ‘Een forse zaal. Met een hoog puntdak en natuurlijke ventilatie’, zo omschrijft Meijer.

Tijdens de eerste repetitie in het nieuwe onderkomen namen de leden plaats op diagonaal van elkaar geplaatste stoelen met veel tussenruimte. Ook stonden er meerdere ramen en deuren open. In de pauze stond er zelfs een compleet biljart tussen de mensen in. Helaas kon dit alles niet voorkomen dat zich enkele dagen na de repetitie al koorleden meldden met keelklachten.

De precieze reden waarom bij zangkoren de besmettingen zo talrijk zijn is niet helemaal bekend. Een van de mogelijke verklaringen stelt dat de stembanden bij het zingen zouden fungeren als een soort ‘bellenblaasset’ waardoor hele kleine druppeltjes heel lang in de lucht zouden blijven hangen. Men kwam het verband tussen coronabesmettingen en koorzang op het spoor toen begin maart 52 leden van een koor in Seattle besmet waren geraakt na een repetitie.