Voor de eerste keer ter wereld is vastgesteld dat een persoon is overleden aan een herbesmetting met het coronavirus. Dit blijkt uit een studie waar onder andere hoogleraar virologie Marion Koopmans en onderzoeker Bas Oude Munnink van het Erasmus MC aan mee hebben gewerkt. In totaal zijn er slechts 23 gevallen bekend waarbij is aangetoond dat iemand opnieuw was besmet. In alle andere gevallen herstelde de patiënt weer.
Wel moet aangetekend worden dat het gaat om een vrouw op heel hoge leeftijd die aan een zeldzame vorm van kanker leed. Hiervoor onderging zij een zorgbehandeling waardoor haar immuunsysteem niet meer goed werkte.
Toen de vrouw zich eerder dit jaar meldde in het ziekenhuis leed ze al aan Waldenström, een zeldzame soort beenmergkanker. De behandeling die daarvoor wordt gegeven vermindert het aantal cellen die antistoffen kunnen aanmaken. Ze bleef tijdens haar eerste besmetting vijf dagen in het ziekenhuis en had last van koorts en een hevige hoestbuien. Daarna verdwenen de symptomen, al bleef de vrouw wel erg vermoeid.
Toen de vrouw twee maanden later een chemokuur onderging kreeg ze weer koorts en had moeite met ademhalen. Ze bleek opnieuw besmet en geen antistoffen tegen het virus in haar systeem te hebben. De vrouw ging snel achteruit en overleed twee weken later. Onderzoek heeft aangetoond dat beiden virussen een andere genetische samenstelling hadden en dat de vrouw dus zeker weten opnieuw met het virus besmet is geraakt.
Het is lastig herbesmettingen goed te onderzoeken omdat de onderzoekers dan van beide infecties een goed monster nodig hebben om te kunnen vergelijken.