Binnenland

Alles & Iedereen eenzaam en alleen vanwege de coronapandemie

20-10-2020 18:50

Foto is van: Anthony Tran

Opstaan, je laptop openklappen en dan de rest van de dag in je badjas stukjes tekst tikken voor onzichtbare mensen aan de andere kant van het internet. Juridisch medewerker Tilly Dijkmans heeft het er maar zwaar mee. Tegen NU.nl vertelt zij dat ze zich lange tijd eenzamer dan ooit voelde vanwege al dat verplichte thuiswerken heden ten dage.

Hierin is de vrouw zeker niet de enige. Uit onderzoek van psycholoog Gijs Coppens blijkt dat 33% van de mensen angstiger is geworden dankzij alle coronamaatregelen. 60% van de ondervraagden zou sociale activiteiten en contacten missen.

Behalve thuis is eenzaamheid ook in de zorg soms letterlijk een killer. Zo weet dagblad Trouw te melden dat er in verzorgingshuis Myosotis te Kampen meer mensen zijn gestorven vanwege hun geïsoleerdheid dan aan de corona. Zo vertelde Jansje Luchtmeijer aan de krant:

“Ik voelde me soms eenzaam, en ik ben niet de enige hier. Ik nam het de verzorgenden niet kwalijk, dat zijn hele lieve mensen die hun werk doen. Maar alleen in bed, als ze het niet zagen, lag ik dan stiekem te huilen.”

Verder zijn jongeren, mensen met liefdesverdriet, personen die 17 keer moesten verhuizen en ook nog eens autistisch zijn, inwoners uit Best, pinguïns die de hele dag Pingu lopen te bingen, Kees Tol (vriend van Nick & Simon red.), plus de redactie van Misset Horeca eveneens allemaal eenzaam en alleen.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Zo weet het onvolprezen BN De Stem te melden dat Roosendaal het project Deel je Kracht nieuw leven gaat inblazen. Hierbij moeten mensen digitaal een formulier invullen met hun leeftijd, interesses en gesproken talen. Vervolgens koppelt het systeem daar automagisch een passend maatje bij.

Revolutionair is dit idee natuurlijk niet, maar gelukkig hoeft dat ook niet. Uiteindelijk valt of staat elke revolutie met het aantal mensen dat een taboe durft te doorbreken. Zo vindt althans initiator Maartje Verberk:

“Door corona gaat het taboe een beetje van eenzaamheid af. Het is een landelijk probleem, onder mensen van alle leeftijden, maar mensen durven er nu wat makkelijker voor uit te komen. Doordat ze het kunnen afschuiven op corona, voelt het minder als hun ‘eigen schuld’ dat ze weinig contacten hebben.”