Binnenland

YouTube verwijdert volledige kanaal Lange Frans

21-10-2020 13:34

Janet Ossebaard en Lange Frans. (Screenshot YouTube)

Nadat YouTube eerder al de échte clip van Lockdown (Fall Cabal) verwijderde moest vandaag het hele kanaal van ontspoorde complotrapper Lange Frans er aan geloven.

Het is niet nieuw dat de videosite content verwijdert die de gebruiksregels overtreedt. Maar waar het eerst bijna volledig om ‘hate speech’ ging, betreft het nu steeds vaker als schadelijk aangemerkt nepnieuws. Zo werd vorige week nog het kanaal van Frans’ grote voorbeeld Janet Ossebaard offline gehaald. Maar naast overduidelijk volslagen geschifte onzin wordt ook veel serieuze, goed onderbouwde en niet manipulatieve content gecensureerd sinds de coronacrisis de wereld teistert.

Bij het verwijderen van Lockdown viel het Frans al op dat YouTube eerst rijk probeert te worden over zijn rug, en daarna pas zijn video verwijdert. De ‘hypocriete huichelaars’ hebben mogelijk wel zo’n vijfduizend euro overgehouden aan het magnum opus van de huisvriend van Janet Ossebaard.

De sportieve Arjen Lubach is het er overigens niet mee eens dat YouTube Frans’ kanaal heeft verwijderd. Volgens hem bewijst dit dat censuur niet werkt. Frans en Arjen lijken zich er overigens bij neer te leggen dat de complotpodcasts van Frans Christiaan Frederiks offline zijn gehaald. Beiden verzoeken de videogigant expliciet om alleen de muziek van Frans terug online te plaatsen.

Lees ook:

YouTube censureert TPO Podcast-aflevering met medisch onderzoeker Yannic Hanekamp, want ‘Covid-19’

YouTube censureert meer ”’haatfilmpjes”’ dan ooit