Met update – “Alle GroenLinksers die ik ken, hebben een huis in Noord-Frankrijk”, schreef Ronald Plasterk ooit. Welnu, Tweede Kamerlid Bram van Ojik (GroenLinks) ontloopt al zeven jaar zijn wettelijke meldplicht. Hij is penningmeester van een coöperatie – genaamd De Franse Slag – die onroerend goed bezit in Frankrijk, maar rapporteert dat niet. Ook deponeert hij al vijftien jaar geen jaarrekeningen bij de Kamer van Koophandel, wat een economisch delict is. Dat meldt Zembla donderdag.
Update 17.38 – GroenLinks Kamerlid Lisa Westerveld zit ook in het vastgoed en doet daar geen melding van.
Van Ojik is niet het enige Kamerlid dat de fout ingaat. Uit het onderzoek blijkt verder dat het Kamerlid Léonie Sazias (50PLUS) een B.V. verzwijgt die technisch failliet is. De vennootschap heeft een negatief eigen vermogen van een kwart miljoen euro. Ook is er geen geld in kas voor het uitbetalen van haar pensioen, waarvoor vier ton was gereserveerd. De partij van Sazias komt in de Kamer juist op voor de pensioenen van ouderen. Sazias zegt dat er sinds haar Kamerlidmaatschap geen inkomsten zijn in de B.V. en dat ze is vergeten deze te registreren. Dat de B.V. op papier failliet is, komt doordat ze haar pensioengeld heeft gebruikt om schulden van haar man af te lossen. Inmiddels heeft Léonie Sazias de B.V. opgegeven in het register voor nevenfuncties.
Pia Dijkstra (D66) had een B.V. waarvan ze tot 2018 directeur/aandeelhouder was. Ze is ook mede-eigenaar van een appartement in het luxe hotel-resort Chateau St. Gerlach in Limburg. De hotelappartementen worden commercieel, ook per nacht, te huur aangeboden. Beide activiteiten meldde ze niet in het openbare register. Dijkstra laat weten dat er tijdens haar Kamerlidmaatschap geen activiteiten zijn geweest in de B.V. en dat deze daarom niet in het register is vermeld. Na vragen van Zembla, doet ze het met terugwerkende kracht toch.
Thierry Baudet (Forum voor Democratie) richtte in mei dit jaar een B.V. op voor inkomsten uit boeken en lezingen. Eerder had hij al een eenmanszaak. Beiden zijn nooit gemeld bij de griffie van de Tweede Kamer. Ook doet hij geen opgave van de inkomsten.
Tweede Kamerleden mogen naast hun politieke werk bijbanen en nevenfuncties hebben. Ze mogen er zelfs geld mee verdienen. Maar ze moeten het wel eerlijk melden. Zo moet belangenverstrengeling en corruptie worden voorkomen. Zembla checkte de meldingen van alle 150 parlementariërs en vond een groot aantal missers. Het register nevenactiviteiten (PDF) blijkt allesbehalve compleet. Politici runnen bedrijven en besturen stichtingen, die ze niet opgeven. Van links tot rechts verdienen ze geld naast hun Kamersalaris en maken ze dat niet openbaar. En ze verhuren luxe hotelkamers, bedrijfspanden en winkels, zonder het te melden. Van de 150 parlementariërs hebben er 21 een onjuiste of onvolledige opgave gedaan.