Binnenland

GroenLinks wil einde aan nachtelijke arbeid vanwege gezondheidsrisico’s

17-11-2020 12:24

Slapende vrouw. Foto via Kinga Cichewicz

Als het aan GroenLinks ligt werkt straks niemand in Nederland meer onnodig door tot in de late en/of vroege uurtjes, zo weet BNR. De partij stelt dinsdag in de Tweede Kamer voor om nachtwerk alleen nog maar toe te staan als het echt niet anders kan. Vooral de supersnelle pakketbezorging zorgt volgens Kamerlid Wim-Jan Renkema voor onnodig verstoorde bioritmes.

De laatste jaren is het aantal nachtwerkers in Nederland alleen maar toegenomen. Momenteel begint zo’n 15% van de beroepsbevolking met werken als het buiten donker is. Tegelijkertijd is het algemeen bekend dat nachtwerken ongezond kan zijn.

Volgens voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde Gertjan Beens zorgt dit onder meer voor een grotere kans op diabetes 2, hart- en vaatziekten en slaapstoornissen. Hij pleit er dan ook voor om per sector te bekijken hoe onvermijdelijk het nachtwerk is:

“We hebben allemaal een biologische klok en voortdurende aanpassingen grijpen in op allerlei processen in het lichaam. Wat ons betreft moet een goede afweging gemaakt worden of het nodig is, en zo ja: dan kun je ook nog de gevolgen beperken. En als je er vrijwillig voor kiest, is dat alweer wat anders dan wanneer je min of meer gedwongen wordt.”

Ook in de zorg zelf wordt steeds meer rekening gehouden met de kwalijke gevolgen van nachtwerk. Zo experimenteert het Jeroen Bosch Ziekenhuis al enige tijd met blauwe brillen en powernaps voor het nachtpersoneel.

Dit laatste is geen nieuw idee. Voor de uitvinding van het elektrische licht was het gebruikelijk om twee keer te slapen. Mensen gingen hierbij met zonsondergang naar bed en stonden dan ‘s nachts een paar uur op. Tijd die werd gebruikt voor meditatie, snacks, seks en wc-bezoek. Hierna begon de tweede slaap.