Binnenland

Frans Timmermans wil voor 800 miljard euro aan windmolens in Europese zeeën zetten

19-11-2020 15:22

Als Frans Timmermans zijn zin krijgt komen er de komende 30 jaar maar liefst 25 keer meer windmolens in de Europese wateren te staan dan nu het geval is. Het prijskaartje hiervoor van 800 miljard euro is natuurlijk voor de rekening van u de belastingbetaler. Een groot deel van de investering komt namelijk uit het Coronaherstelfonds.

Het plan van de Europese Commissie is onderdeel van de Europese Green Deal die de Europese economie in 2050 volledig klimaatneutraal moet maken. Naast windturbines is de EU ook van plan om de zee te vullen met andere energiecentrales zoals drijvende zonneparken en golfslag- en getijdencentrales. De nieuwe windparken zullen geen enkel stukje water overslaan en verschijnen in de Noordzee, de Oostzee, de Middellandse Zee, de Zwarte Zee en de Atlantische Oceaan.

“Met onze uitgestrekte zeeën en ons industrieel leiderschap, heeft de EU alles wat nodig is om de uitdaging aan te gaan. Nu al is hernieuwbare energie op zee een waar Europees succesverhaal. Wij gaan eraan werken om het tot een nog veel grote bron te maken van schone energie, hoogwaardige banen, duurzame groei en internationale concurrentiekracht.”

,aldus Timmermans volgens de Volkskrant. Europese milieuorganisaties zijn erg blij met de plannen van de EU. Wel willen zij dat er extra geld wordt vrijgemaakt om de milieuschade die deze energiecentrales wellicht veroorzaken tegen te gaan.

Zo blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research dat de vogelsterfte door windmolens op zee zwaar wordt onderschat. De huidige normen die men hiervoor hanteert vertellen volgens onderzoeker Ralph Buij dan ook niet het hele verhaal. Zelfs een klein sterfte onder bruine kiekendieven, grutto’s, lepelaars en visdiefjes kan volgens hem leiden tot een populatieafname van 2 tot 24 procent. Bij een grotere toename van onthoofde vogels in de lucht loopt dit percentage zelfs op naar 80 procent populatieafname.

Ook qua ruimte botst het windmolenparkenplan op zee met andere groene wensen. Zo wil de EU vanwege de biodiversiteit het liefst 30% van alle Europese buitenwateren een beschermde status geven die bebouwing verbiedt. Een duurzaam dilemma dat minder makkelijk op te lossen is met geld. Tenzij de Russen bereid zijn om een stukje Barentszzee of Karazee te verkopen aan de EU natuurlijk.