In het hoger beroep dat de Hells Angels en No Surrender hebben aangespannen tegen het verbod op hun bestaan trokken de blokhutboeven van beide clubs dinsdag aan het kortste eind. Het gerechtshof in Leeuwarden heeft besloten om het verbod op No Surrender te handhaven. Volgens de rechters wakkert het gewelddadige karakter van de club en de uitstraling van onaantastbaarheid angst aan. Het gerechtshof in Arnhem heeft daarnaast dinsdag het verbod tegen motorclub Hells Angels bevestigd. De activiteiten van deze vereniging zouden in strijd zijn met de openbare orde waardoor een verbod noodzakelijk is.
Het hof laat weten dat de criminele activiteiten structureel zijn en niet los kunnen worden gezien van de Hells Angels:
“Er is sprake van veelvuldig, soms zeer ernstige, gepleegde geweldsincidenten en wapenbezit waarbij leden van Hells Angels zijn betrokken, zowel wereldwijd als in Nederland. Het gaat daarbij om een structurele situatie, die niet los kan worden gezien van de cultuur van geweld die bij Hells Angels bestaat.”
In Leeuwarden laat het hof weten dat er bij No Surrender sprake is van ‘een zeer gesloten organisatie met een militair karakter’:
“Broeders, die zich moeten houden aan strenge regels die draaien om loyaliteit, broederschap, respect en eer. Daarbij heerst er een traditie van intimidatie en geweld, die naar buiten toe wordt bewaakt door een strikte zwijgplicht.”
Oud-captain van No Surrender Henk Kuipers werd onlangs nog veroordeeld tot tien jaar cel voor ‘ernstige mishandelingen, afpersing, diefstal met geweld, schriftvervalsing en het leiding geven aan een criminele organisatie.’
De Hells Angels en No Surrender kunnen nog in cassatie gaan tegen de uitspraak van het hof. No Surrender heeft al aan het hof in Leeuwarden laten weten dat zij de club pas ontbinden als de Hoge Raad ook beslist dat het verbod wordt gehandhaafd.
De collega’s van Satudarah werden onlangs wel definitief door de Hoge Raad verboden. Deskundigen betwijfelen echter of zo’n verbod wel zin heeft. Leden van een chapter van de Hells Angels in Haarlem gingen bijvoorbeeld gewoon verder onder de naam MC Hardliners.